Телята на дотації: уряд виділив компенсації за утримання корів та молодняку

14.03.2018
Одним з інструментів державної підтримки розвитку тваринництва обрано надання фізичним особам спеціальної бюджетної дотації.
 
Цього року за утримання молодняка ВРХ її встановлено у розмірі до 2 тисяч 500 гривень за вирощування телят до одного року.
 
Підприємствам уряд також надаватиме дотацію за утримання корів у розмірі 1500 грн.
 
Хорошу новину повідомили під час «круглого столу» «Державна підтримка галузі тваринництва в Україні» в рамках XІ Міжнародного молочного конгресу, який минулого тижня проходив у Києві.
 
Мінагрополітики навіть оприлюднило покрокову інструкцію, як саме отримати кошти за відповідною державною програмою. Аби скористатися дотацією за утримання корів, підприємство має подати до Мінагрополітики наступні документи:
 
— заявку (в електронному — e-mail: [email protected] та паперовому вигляді — 01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24);
— довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
— копію звіту про стан тваринництва (форма 24-сг) станом на 1 січня поточного року, засвідчену органами державної статистики;
— довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів.
 
Терміни подачі документів — до 1 квітня (відповідно до звіту щодо ВРХ станом на 1 січня) та до 1 жовтня (відповідно до звіту щодо ВРХ станом на 1 липня).
 
Щоб отримати дотації за утримання молодняку ВРХ, власник має подати до місцевої сільської/селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади копії паспортів ВРХ; копію паспорта громадянина України; копію довідки або договору про відкриття рахунку в банку; копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків. Зазначені документи приймаються протягом бюджетного року до 1 травня, до 1 вересня і до 1 грудня поточного року в порядку черговості їх надходження.
 
Окрім того, детально інформовано, як отримати часткову компенсацію за кредитами, залученими для покриття витрат у галузях вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва та в аквакультурі, отримання компенсації витрат на будівництво та реконструкцію тваринницьких комплексів за рахунок кредитів, відшкодування за утримання племінних тварин, відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм, доїльних залів.
 
Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», за бюджетною програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» передбачені видатки загального фонду в обсязі 4 мільярди гривень.
 
Бюджетні кошти спрямовуються для державної підтримки розвитку галузі тваринництва, стабілізації поголів’я худоби та поліпшення її генетичного потенціалу, стимулювання збільшення виробництва продукції тваринництва.
 
Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 року № 107.