Новий Мао: Сі Цзінпінь здобув право керувати Китаєм пожиттєво

13.03.2018
У Пекіні з 5 березня тривають щорічні всекитайські збори народних представників.
 
Формально, це сесія парламенту, на яку близько трьох тисяч делегатів збираються раз на рік, а насправді, це масовка, учасники якої слухняно схвалюють пропозиції, що були розроблені заздалегідь керівною верхівкою Комуністичної партії Китаю. 
 
Чи не головне рішення з’їзду було проголосоване в неділю, 11 березня. Всекитайські збори народних представників скасували часові обмеження для перебування на посаді голови КНР.
 
За відповідні зміни до Конституції проголосували 2 тис. 958 членів парламенту.
 
Лише два голоси прозвучали «проти», а троє осіб утримались від голосування, повідомляє агенція «Франс Пресс». Досі голова КНР міг обіймати посаду лише два терміни по п’ять років.
 
Прийнята поправка скасовує систему, яку запровадив колишній китайський лідер Ден Сяопін у 1982 році, спрямовану на запобігання поверненню надмірностей диктатури. Це перша правка Конституції КНР за останні 14 років.
 
25 лютого офіційна китайська агенція новин  «Сіньхуа» повідомила, що Комуністична партія Китаю запропонувала вилучити з Конституції положення, що обмежує перебування на посаді президента двома термінами.
 
Чинний китайський лідер Сі Цзіньпін прийняв владу 2012 року, його розглядають як найвпливовішого лідера Китаю за десятиліття.
 
У жовтні минулого року Компартія затвердила його головою КНР на другий п’ятирічний термін.
 
Зміна Конституції Китаю дозволить Сі Цзіньпіну залишатися у владі і після 2023 року.
 
64-річний Сі Цзіньпін також є генеральним секретарем ЦК Компартії, а з 2013 року — ще й главою Центральної військової ради. Термін перебування на цих посадах не обмежений. 
 
Про те, що Сі Цзіньпін не збирається складати з себе повноваження, вперше заговорили восени 2017 року. Тоді на з’їзді КПК лідер країни всупереч очікуванням не назвав прізвища свого спадкоємця.
 
Тоді ж до статуту Компартії було внесено поняття «бачення соціалізму Сі Цзіньпіна». Такого досі за життя удостоювався лише Мао Дзедун. 
 
Після ухвали нової Конституції Китаю в 1982 році всі попередники Сі Цзіньпіна залишалися на посаді глави КНР не більше 10 років. Тепер цей принцип запобігання створенню культу особи скасований. 
 
У китайських соціальних мережах новина про запровадження такого кроку стала приводом для численної критики: користувачі порівнювали пропоноване нововведення з правлінням північнокорейської династії та встановленням диктаторського режиму.
 
Уряд відреагував на це активізацією державної пропаганди та блокуванням статей із будь-якою критикою. 
 
У світі рішення Сі Цзиньпіна стати довічним лідером країни підтримав лише президент США Дональд Трамп.
 
Як повідомляє Сі-Ен-Ен, він похвалив главу КНР за рішення стати «пожиттєвим президентом» і навіть запронував запровадити такий досвід у США.
 
Британська преса, навпаки, пише про повернення диктатури в Китаї, а газета «Нью-Йорк Таймс» зазначає в редакційній статті, що КНР відвертається від Заходу і зачиняється в собі.