Довгі руки Кремля: що відомо про отруєння російського екс-шпигуна

07.03.2018
Довгі руки Кремля: що відомо про отруєння російського екс-шпигуна

Сергій Скрипаль під час суду в Росії.

Увечері 5 березня на­дійшли повідомлення, що у Великій Британії з сильним отруєнням невідомою рідиною шпиталізований 66-річний росіянин Сергій Скрипаль, якого суд у Москві визнав винним у шпигунстві на користь британської служби зовнішньої розвідки MI-6.
 
Згідно з повідомленням, 4 березня Скрипалю й приблизно вдвічі молодшій за ­нього жінці, прізвище якої не розголошують, близько 16-ї години за місцевим часом стало зле в торговельному центрі в Солсбері.
 
Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, завідував кадрами, у 1999 році пішов у відставку, маючи звання полковника.
 
У 2004 році його арештували, а у 2006 році Московський окружний військовий суд визнав Скрипаля винним у шпигунстві й призначив йому 13 років ув’язнення.
 
У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Згодом у рамках найбільшого після «холодної війни» обміну колишнього розвідника та ще трьох росіян, засуджених за шпигунство на користь США й Великої Британії, обміняли на 10 агентів російських спецслужб, затриманих у США в червні того року.
 
Після цього Скрипаль отримав притулок у Британії, де йому призначили пенсію.
 
Станом на 6 березня Сергій Скрипаль та його супутниця (за даними російських ЗМІ, це його 33-річна донька Юлія) залишалися у відділенні інтенсивної терапії однієї з британських лікарень у критичному стані. У постраждалих не виявили видимих травм.
 
У місцевій лікарні в обох діагностували отруєння невідомою речовиною. За даними ЗМІ, після інциденту на території торговельного центру працювали люди в захисних костюмах, а житло Скрипаля обшукали.
 
У вівторок люди в костюмах хімічного і радіологічного захисту провели знезараження кількох вулиць Солсбері — поруч iз парком і поблизу лікарні, в якій лікують постраждалих.
 
Але частина центру міста Солсбері на півдні Англії залишається закритою, фахівці в захисному одязі продовжують роботи зі знезараження.
 
Центр Солсбері нині нагадує, швидше, ­знімальний майданчик фільму про шпигунів, ніж тихе містечко за двi години їзди від Лондона, на південному ­заході Англії, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
«Разом із нашими агентствами-партнерами ми ведемо кілька досліджень, щоб точно визначити, від чого ці двоє людей знепритомніли, і з’ясувати, чи є ознаки злочинної діяльності», — цитує Бі-Бі-Сі заяву представник поліції графства Вілшир Крейґ Голден.
 
У місцевому відділку поліції запевнили, що наразі в Солсбері ніякої загрози здоров’ю людей немає. Але влада вживає додаткових заходів безпеки, оскільки історія пана Скрипаля дуже схожа на отруєння Олександра Литвиненка в Лондоні 2006 року.
 
Тоді колишній офіцер ФСБ був отруєний ізотопом полонію. Розслідування виявило десятки місць у центрі Лондона, які були радіоактивно забрудненими.
 
Показово, що минулого року несподівано помер 43-річний син Скрипаля. За словами джерел Бі-Бі-Сі, він помер, коли перебував на відпочинку в Росії.
 
Причина смерті (печінкова недостатність) тоді ніби не викликала жодних підозр. Тіло сина перевезли для поховання в Британію.
 
Ця обставина, припускають співрозмовники Бі-Бі-Сі, могла бути використана російськими спецслужбами для з’ясування місця перебування батька.
 
Сергій Скрипаль важко переживав втрату сина. Його дружина пішла з життя ще раніше — в 2012 році. З близьких людей iз ним залишилася лише донька, яка теж тепер опинилася на лікарняному ліжку поруч iз батьком.
 
Що ж, КДБ славився умінням усувати тих, кого вважав своїм ворогом, включно з членами їхнiх родин.