Кінець економічної казки: влада ПАР вирішили відібрати землю у білих фермерів

06.03.2018
Драматичні колізії Південно-Африканської Республіки спрацюють на розширення для українських експортерів міжнародного ринку плодоовочівництва.
 
Про це днями повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак: «Зімбабве номер два... Дуже прикро, але сьогодні закінчилася економічна казка Південної Африки. Країна, що за рівнем розвитку стояла на рівні з ЄС. Парламент вирішив відібрати землю у білих фермерів. Просто так. Без компенсацій. Колективізація Африкан-стайл. Зімбабве, яке теж було багатою країною, теж пройшло через відбирання землі у білих. І стало найбіднішою країною світу. Це той шлях, на який стала ПАР. А це значить, що у нас на глобальному ринку яблук буде на одного конкурента менше».
 
«Шкода мені цієї країни. Які там є чудові місця! Пустеля — камінь та осоки — і раптом сад на сотню тисяч оливкових дерев, до кожного дерева крапля... Все це диво створила сім’я з чотирьох осіб. Лише на збір урожаю приїздять люди з усієї Африки, які ще не розучились заробляти, а не сидять на субсидіях», — погоджується з оцінкою Ярмака директор iз науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. 
 
Варто пригадати, що у травні 2016 року парламент Південно-Африканської Республіки ухвалив законопроект, який також рекомендував провести експропріацію, але той документ передбачав тільки примусову купівлю землі у білих власників для передачі чорношкірому населенню. 
 
Згідно з законом про землю 1913 року, у чорношкірого населення лишалось тільки 13 відсотків угідь. За 22 роки після падіння режиму апартеїду у білих забрали ще 10 відсотків.
 
А вже в березні нинішнього року узаконили радикальну конфіскацію землі, що належить білим фермерам, без будь-якої компенсації.
 
Переважна більшість, 241 депутат, проголосувала за прийняття законопроекту, тоді як лише 83 — проти. Вже у серпні до Конституції країни буде внесено зміни, що позбавлять землі власників ферм, які десятиліттями перетворювали місцеві пустелі на оази. 
 
Перше місце серед сільськогосподарських культур республіки на сьогодні займає кукурудза. Друге — фрукти, велика частина яких iде на експорт, а також винні сорти винограду.
 
У прибережних районах провінції Квазулу-Наталь обробляють цукрову тростину.
 
Зазвичай засновниками і працівниками агропідприємств справді є нащадки емігрантів з Європи. Але останнім часом їм непереливки: тільки торік у ПАР понад 70 білих фермерів були вбиті в результаті 340 нападів, що зробило тут професію фермера небезпечнішою, ніж поліцейського.
 
У 2008 році Південна Африка зайняла друге місце серед усіх африканських країн з експорту продукції в Україну. У 2009-му товарообіг між нашими країнами зріс у 5,4 раза — до 375,1 мільйона доларів.
 
Тим часом уже п’ять агропідприємств півдня України пройшли первинний аудит для впровадження вимог міжнародного стандарту GlobalGAP.
 
Зокрема, міжнародні консультанти відвідали фермерські господарства «Владам», «Мельник», «Зоря Інгулу» (всі — Миколаївська область), які вирощують томати, цибулю, моркву, яблука.
 
У Херсонській області необхідну для експорту садовини процедуру пройшли ТОВ «Євросервісгруп» і ЗАТ «Київ», які вирощують кавуни, дині, яблука і сливи.