«Оскар» у формі води: у Лос-Анджелесі роздали «золотих чоловічків»

06.03.2018
«Оскар» у формі води: у Лос-Анджелесі роздали «золотих чоловічків»

Краща акторка другого плану Еллісон Дженні.

Ювілейна, 90-та, церемонія вручення нагород Американської академії кіномистецтв «Оскар» відбулася у ніч iз 4-го на 5 березня в театрі «Долбі» в Лос-Анджелесі.
 
Головними претендентами на нагороду були три фільми: «Форма води» (номінації у 13 категоріях), «Дюнкерк» (8 номінацій») та «Три білборди на кордоні Еббінга, Міссурі» (7 номінацій).
 
Саме ця трійка й зібрала найбільший урожай «Оскарів».
 
Фільм «Форма води» режисера Ґільєрмо дель Торо здобув чотири нагороди, у тому числі й як найкраща стрічка року. Дія «Форми води» розгортається в США в 1960-х роках — у розпал «холодної війни».
 
Го­ловна героїня — німа прибиральниця Еліза — працює в урядовій лабораторії, де дізнається про таємний експеримент, що змінює її життя.
 
Вона закохується в жертву цього експерименту — людину-амфібію. Ця філософська притча поєднує в собі елементи любовної драми та фантастики.
 
Дель Торо одержав за неї престижну нагороду як найкращий режисер.
 
Також стрічка перемогла у номінаціях «Найкраща робота художника-постановника» та «Найкращий саундтрек до фільму» (французський композитор Александр Деспла).
 
«Я хочу присвятити цю нагороду всім режисерам-початківцям. Коли я був маленьким хлопчиком і жив у Мексиці, я обожнював закордонні фільми. І я думав, що це ніколи не трапиться. Але все можливо», — сказав Ґільєрмо дель Торо, отримуючи статуетку. 
 
Актор Ґері Олдман здобув «Оскар» за роль лідера Великої Британії у Другій світовій війні Вінстона Черчілля в фільмі «Темні часи».
 
Ця ж стрічка отримала нагороду за найкращий грим. 59-річний Олдман вважався фаворитом у своїй номінації після відзначення премією «Золотий глобус» та нагородою Гільдії кіноакторів.
 
Для талановитого британського актора це перший «Оскар».
 
Френсіс МакДорманд узяла «Оскара» за найкращу жіночу роль, вона знялася у кримінальній драмі з елементами комедії про помсту за вбивство доньки «Три білборди на кордоні Еббінґа, Міссурі».
 
Нагороду за найкращу чоловічу роль другого плану отримав Сем Роквелл (теж за «Три білборди...»), а за жіночу роль другого плану — Еллісон Дженні (за фільм «Тоня проти всіх»). Воєнна драма «Дюнкерк» здобула три «Оскари» у технічних категоріях: за кращий монтаж, кращий звук і краще зведення звуку.
 
Найкращим анімаційним фільмом 2018 року стала «Таємниця Коко» виробництва студії Pixar, а найкращою стрічкою іноземною мовою визнали драму «Фантастична жінка» чилійського режисера Себастьяна Леліо.
 
У номінації «Найкращий документальний фільм» «Оскаром» відзначили стрічку «Ікар» американського режисера Браяна Фогеля, в якій розповідається про допінговий скандал у Росії.
 
Фоґель зняв цей фільм за підтримки колишнього керівника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який зараз живе у США і перебуває під захистом американського уряду як важливий свідок. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Традиційно напередодні церемонії вручення «Оскарів» оголошують «лауреатів» «Золотих малин», які ще називають «антиоскарами», оскільки цією «премією» відзначають найгірші фільми та найгірших акторів року, що минув.
 
Ганебна статуетка виготовлена з пластику в формі малини, вкритої дешевою позолотою. Її вартість становить близько п’яти доларів. 
 
Абсолютним лідером за кількістю «Золотих малин» цього року став мультфільм «Емоджі фільм» режисера Ентоні Леонідіса.
 
Він переміг у номінації «Найгірший фільм» (іншими претендентами були «Трансформери: Останній лицар», «На 50 відтінків темніше», «Мумія» та «Рятівники Малібу»), «Найгірший сценарій» та «Найгірша режисура».
 
Варто зазначити, що, попри нищівну критику, стрічка все ж окупилася в прокаті: зібрала 217 млн. доларів при витратах 50 млн. доларів на її виробництво. 
 
Найгіршим актором визнали Тома Круза за роль у фільмі «Мумія», а найгіршою акторкою — Тайлер Перрі за роль у фільмі жахів «Хелловін Медеї-2». Відзначилась і колишній секс-символ Голлівуду Кім Бесінджер, яку назвали найгіршою акторкою другого плану за роль у стрічці «На 50 відтінків темніше».
 
Нерідко трапляється, що деякі фільми потрапляють одночасно в номінації й на «Оскари», і на «Золоті малини». Але цього року таких казусних збігів не було. n