Не такий він уже й «зелений»: учені спростували міф про буяння парків у Парижі

28.02.2018
Париж традиційно вважають містом зі сприятливою екологічною обстановкою, де достатньо парків i зелених насаджень.
 
Однак останнє дослідження показало, що місто закоханих посідає далеко не перше місце у списку «зелених міст», повідомляє сайт Міжнародного французького радіо.
 
Команда американських учених iз Массачусетського технологічного інституту підрахувала, скільки дерев можуть побачити мешканці різних міст світу під час пішої прогулянки.
 
Базуючись на зйомках Google Maps, лабораторія Senseable City Lab створила так звану «зелену мапу» міст Treepdia («Деревопедія»).
 
Створений у лабораторії спеціальний алгоритм розраховує так званий «зелений індекс» (Green view index, GVI) міст, накладаючи його на карту Google Maps.
 
Замість традиційного методу пiдрахунку площ парків i скверів в урбаністичному середовищі ця американська лабораторія запропонувала новий спосіб оцінки міст за кількістю зелених насаджень.
 
Адже не кожен мешканець міста бачить дерева у повсякденному житті: по дорозі на роботу, відводячи дітей до школи чи йдучи по покупки в магазин. 
 
Згідно з класифікацією «Деревопедії» (сайт senseable.mit.edu/treepedia/cities), «найзеленiшим» містом світу виявився Сінгапур, «зелений індекс» якого становить 29,3%.
 
Це означає, що погляду мешканця цього міста відкривається міський пейзаж, який майже на третину складається iз зелених насаджень.
 
Друге й третє місця поділили з рівним індексом GVI у 25,9% канадський Ванкувер та австралійський Сідней. На третьому місті — Йоханнесбург (ПАР) з індексом 23,6%).
 
У Європі найзеленiшими мегаполісами виявилися Франкфурт (21,5%), Женева (21,4%) та Амстердам (20,6%).
 
На жаль, «Деревопедія» на цей час розроблена лише для 27 великих міст світу, і Київ до неї не внесений. Тому й не потрапив до «зеленого» рейтингу.
 
А вже згаданий Париж у цьому списку посідає останнє місце з індексом 8,8%. 
 
Творці мапи вказують, що «хронічна нестача зелені в повсякденному пейзажі містян» спричиняє підвищення стресу та пов’язаних iз ним захворювань. Вони сподіваються, що розроблений ними індекс буде включено в оцінку рівня благополуччя міст.