Рада пропонує створити Міністерство у справах ветеранів АТО

28.02.2018
Рада пропонує створити Міністерство у справах ветеранів АТО

Шини під Радою: доки парламентарії підвищують соціальний захист ветеранів АТО, самі ветерани хочуть поговорити з ними про інше.

«У повітрі запахло виборами». Так охарактеризував атмосферу, яка останнім часом установилася в українському політикумі, народний депутат Аркадій Корнацький.
 
І вчорашнє засідання Верховної Ради, перше після двотижневої перерви, стало черговим підтвердженням цієї думки.
 
На порядок денний депутати винесли питання про Антикорупційний суд та низку законів, які стосувалися соціального захисту військовослужбовців та ветеранів АТО.
 
Звіт екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої та голосування за її наступника очікується у четвер.
 
Найбільший резонанс і неоднозначну оцінку отримало звернення народних депутатів до Кабміну із пропозицією створити нове Міністерство у справах ветеранів АТО.
 
Досі ці питання координувала Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО, а також низка підрозділів у міністер­ствах соціальної політики, охорони здоров’я та інших структурах.
 
«Має функціонувати єдиний державний орган, який буде нести відповідальність за всю роботу із соціального захисту ветеранів війни, учасників АТО. На сьогодні майже два десятки міністерств та інших державних структур і відомств займаються соціальним захистом ветеранів війни, проте жодна з цих установ не несе відповідальності за незадовільний стан справ у цій сфері», — заявив, презентуючи відповідну постанову, голова фракції БПП Артур Герасимов. 
 
Щоправда, чим саме має займатися новостворене міністерство в першу чергу, думки розійшлися.
 
«Головним завданням цього міні­стерства має стати реформа законодавства в частині пенсійного забезпечення військових пенсіонерів. А зробити це можна у формі законопроекту щодо пенсійного забезпечення військових пенсіонерів», — заявив народний депутат від БПП, секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.
 
А його колега по фракції Ольга Богомолець наголосила на важливості соціальної і психологічної адаптації військовослужбовців.
 
«Міністерство у справах ветеранів має займатися повним супроводом колишніх бійців, починаючи з організації медичного обстеження при поверненні додому, санаторно-курортного лікування і закінчуючи питаннями працевлаштування та реінтеграції захисника Вітчизни у мирне життя. Коштів на роботу з ветеранами сьогодні вистачає, але використовуються вони вкрай неефективно через розпорошеність між різними міністерствами та відомствами», — зазначила депутатка.
 
Водночас є засторога, що нове відомство може перетворитися на чергову бюрократичну піраміду для перерозподілу бюджетних коштів.
 
«Рiч не в тiм, є окреме міністерство чи нема його, а рiч у тiм, як працює влада. Якщо вона працює тільки на корупцію, то ніякі нові міністерства нічого не вирішать. Наша влада навчилася красти абсолютно скрізь: корупція не припиняється ні в Міністерстві оборони, ні в Укр­оборонпромі, ні в системі державних закупівель, у тому числі й для армії, і для дітей, і для інвалідів. І в цій системі й фінансування пільг для учасників АТО. Тому потрібно не створювати нові служби, а працювати так, щоб не красти, а піклуватися про людей», — заявив  згаданий раніше Аркадій Корнацький.
 
Такої ж точки зору і самі ветерани АТО, яким зараз доводиться покладатися не стільки на дер­жаву, скільки на підтримку побратимів та волонтерських організацій.
 
«Загалом ця ідея правильна. Такі Міністерства у справах ветеранів є в Грузії, Хорватії, США, в інших країнах. У нас четвертий рік триває війна, проблеми накопичуються, і часто для того, щоб їх вирішити, хлопцям доводиться бігати з міністерства до міністерства, витрачаючи час і здоров’я. Тому зосередження усіх цих ниточок в одному центрі — це дуже позитивна ідея. Буде добре, якщо це міністерство почне працювати у тісній зв’язці з Міністерством оборони, спільно вирішуючи питання не лише, як вижити на війні, а й як жити після війни.
 
Тим більше, що всі ми розуміємо, що війна триватиме і далі, і таких людей ставатиме все більше й більше. І проблем ставатиме більше: від психологічної реабілітації та оздоровлення до пошуку роботи та свого місця в мирному житті. Але це — в ідеалі, а як буде насправді — будемо бачити. Маркером для цього стане момент, хто прийде у новостворене міністерство.
 
«Хочеться, щоб його очолили офіцери середнього рівня, які самі пройшли війну і добре розуміють проблеми бійців. Якщо ж це стане чергова годівниця для паркетних генералів та різного роду військових чиновників, сподіватися на ефективність роботи не випадає. Це буде чергова контора з розпилу державних коштів під маркою допомоги ветеранам», — поділився своїми думками з «УМ» учасник бойових дій Ігор Мазур (Тополя).
 
Іншим питанням, яке найближ­чим часом буде розглянуте народними депутатами, стане закон про Вищий антикорупційний суд — його депутати таки включили до порядку денного сесії.
 
Як повідомив народний депутат Борислав Береза, МВФ поставив ультиматум, що доки не буде прийнятий закон, і не в першому читанні, а загалом — підписаний і вступить у дію, ні про які кредити МВФ не може бути й мови. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Доки депутати займалися питанням посилення соціального захисту ветеранів АТО, самі ветерани та учасники наметового містечка під Верховною Радою зробили чергову спробу висловити свою недовіру політиці влади і поставити питання про імпічмент Президентові.
 
Для цього вони принесли під Верховну Раду шини і зробили чергову спробу їх підпалити. Бійці Національної гвардії цьому завадили, зав’язалася сутичка, в правоохоронців полетіло каміння. В результаті дев’ятеро мітингувальників було затримано, 14 нацгвардійців отримали ушкодження.
 
«У потерпілих травми різного ступеня тяжкості. Зокрема, попередньо, лікарі діагностували у них перелом ключиці, щелепи, носа та численні гематоми», — йдеться у повідомленні Нацполіції.
 
Відповідальність за інцидент правоохоронці покладають на «Рух нових сил» Мiхеїла Саакашвілі. Водночас у РПС називають інцидент провокацією і заявляють, що їхніх представників уже більше місяця немає в наметовому містечку під Верховною Радою.