У Києві презентували збірку афоризмів і цитат Максима Рильського

28.02.2018
У Києві презентували збірку афоризмів і цитат Максима Рильського

«Портрет діда, який прикрасив обкладинку «Мудростей», є моїм улюбленим», — зізнався онук поета.

Минулої п’ятниці в Національному музеї літератури відбулася презентація збірки «Мудрості від Максима Рильського», яка щойно побачила світ у видавництві «Успіх та кар’єра». У заході взяли участь відомі поети, письменники, літературознавці та члени знаменитої родини Рильських — онук та правнук.
 
Упорядник збірки, онук поета Максим Георгійович Рильський згадує, що ідея видати книжку спала на думку цілком випадково.
 
«Перечитуючи творчість діда, я знайшов багато висловів, порад, звернень, настанов. З’явилась ідея зібрати їх докупи і видати книжку, — розповідає він. — Утвердження рідної мови, піклування про слово і духовність людини, звернення до молоді, проблеми виховання й ставлення до природи, вияви добросердя — все, що хвилювало поета протягом усього життя, — знаходило відтворення в його віршах, публіцистичних роздумах, листах. Найцікавіші цитати й зібрано у «Мудростях Максима Рильського». 
 
Поетів в Україні багато, але чи багато серед них академіків? — влучно зазначив хтось із присутніх на презентації. Напевне, саме чудовою академічною освітою й пояснюється широкий спектр інтересів Рильського.
 
Літературознавець, публіцист, мовознавець, перекладач (знав декілька мов), один із ініціаторів створення Українського товариства охорони природи й навіть музикант (Максим Тадейович пристойно грав на роялі — далося взнаки виховання після смерті батька в родині Лисенків). І цей широкий інтерес незмінно відбивався в творчості Рильського. 
 
 «У цій збірці вміщено лист, який у 1939 році Рильський написав Хрущову. Поета хвилює той факт, що в Київському оперному театрі ставитимуть опери російською мовою, — каже директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський. — Ще тоді, в далекому 1939-му, поет чудово розумів, що двомовність обов’язково призводить до перемоги однієї з мов. Тому так багато його роздумів  саме про долю української мови. Я думаю, що ніхто так, як Максим Рильський, не оспівав словник. Для нього словник — як для православних Біблія. Він читав словники, захоплювався ними, вишукував свої слова і радив це іншим». «Бо слово — зброя, Як усяку зброю його треба чистити й доглядати», — писав сам поет. 
 
«Є такі люди, про яких мовиться: «О, це мудрий чоловік, але розум його злий». Характер Максима Рильського поєднував розум із добротою, його мудрість лагідна і, мабуть, тому незаперечна», — ці слова поет Дмитро Павличко написав у далекому 1969 році.
 
А Павло Мовчан, поет і голова «Просвіти», згадав у своєму виступі, як колись ще 18-річним студентом наважився підійти до Рильського в одній із кав’ярень і був вражений простотою знаменитого на той час поета.
 
Родичі й земляки Рильського неодноразово згадували, як Максим Тадейо­вич допомагав усім, хто до нього звертався. Йому писали, мов в останню інстанцію.
 
Сам він в одному з листів, уміщених у збірці, зізнається, що має репутацію «ліберала і ходатая у справах людей», тому до нього не завжди дослухаються, однак, відповідаючи адресату, обіцяє: «Все, що зможу, — зроблю».
 
Навіть уже будучи тяжко хворим, Максим Тадейович переймався турботами про інших — опікувався вшануванням пам’яті поета Олександра Олеся таоперного співака і педагога Олександра Мишуги, звертався до колег, аби надали «моральну й матеріальну підтримку» серйозно хворому письменнику Федору Бурлаці. 
 
«У Максима Тадейовича є вислів «Умій дивитися, людино, на людей», — каже онук поета. — Це не просто звернення чи застереження, а життєвий стрижень Максима Тадейовича. Переважна більшість поезій, прозових творів, епістолярної спадщини пройняті любов’ю до людини, турботою про неї, зверненням до найгуманніших рис та почуттів, жагою творення добра. Павло Тичина дуже влучно зауважив, що Максим Рильський володів мудрістю життя, ймення якої — «людинознавство». Ця книжка — теж про людину й для людей». 
 
Онук поета додає, що збірка побачила світ завдяки меценатам З 15 березня придбати «Мудрості від Максима Рильського» можна буде в мережі книгарень «Є».