Іран готовий постачати Україні нафту і газ та купувати наші літаки й сільгосппродукцію

28.02.2018
Іран готовий постачати Україні нафту і газ та купувати наші літаки й сільгосппродукцію

Посол Ірану в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред.

Двадцять п’ять років тому між Україною та Ісламською Республікою  Іран (колишньою Персією) було встановлено дипломатичні стосунки.

Подальшому співробітництву між обома країнами була присвячена прес-конференція посла Ірану в Україні Мохаммада Бехешті-Монфареда в іранському посольстві.

Пан Мохаммад уже більше трьох років є послом в Україні та Республіці Молдова (за сумісництвом).  

Краще побачити, ніж почути 

«Цими днями Іран святкує 39-ту річницю перемоги ісламської революції, — розпочав свій виступ пан посол. — Слід зазначити, що за цей час були й значні труднощі, що виникли внаслідок несправедливих нав’язувань санкцій. Та, незважаючи на це, Іран досяг значних успіхів. Найважливіше досягнення ісламської революції — це реалізація принципу народовладдя, демократії та заперечення внутрішньодержавної деспотії й іноземного панування. В Ірані після революції близько 40 разів відбувалися на загальнонаціональному рівні вільні вибори за широкої участі народу». 
 
У 2015 році, нагадав посол, було підписано ядерну угоду між Іраном і світовими державами — групою «5+1» (це форум шести великих держав — США, Китаю, Великобританії, Франції, Росії та Німеччини, котрі об’єднали свої зусилля для запобігання іранської ядерної програми в військових цілях. — Авт.). І це лише один із найяскравіших прикладів, які підтверджують політику, спрямовану на взаємодію Ірану з міжнародним порядком. Проте сама ця подія є зразком успіху в міжнародній співпраці та багатосторонньої дипломатії, яка враховує інтереси всіх сторін.
 
Ця подія, наголошує пан посол, може послужити прикладом вирішення й інших міжнародних криз. Було прийнято спільний всеосяжний план дій — міжнародну угоду, яку підтримали Рада Безпеки ООН i міжнародна громадськість. Саме після досягнення ядерної угоди між Іраном і шістьма світовими державами було відкрито новий простір для країни на міжнародній арені. 
 
Пріоритети зовнішньої політики Ірану  — розвивати співпрацю з мусульманськими країнами, зокрема із країнами-сусідами, наголошує Мохаммад Бехешті-Монфаред. Також Іран має хороші стосунки з усіма європейськими країнами. 
 
Але «болюча точка» країни — це Палестина.
 
«Ми переконані, що продовження окупації Палестини — це найгостріша проблема, з якою зіштовхнулися і регіон, і світ у цілому, й усі регіональні проблеми так чи інакше перебувають під впливом саме цієї фундаментальної проблеми, — каже пан посол. — Визнання урядом США священного міста Аль-Кудз (Єрусалим) столицею Ізраїлю розцінюється як таке, що суперечить усій світовій мусульманській спільноті й призводить до нагнітання ситуації. Чимало осіб, які займали й займають різні пости в Ізраїлі, не народилися в Палестині, через це ми називаємо їх загарбниками. Ми заявляємо, що в Палестині мають відбутися вільні вибори, в яких візьмуть участь люди, які є корінними мешканцями Палестини (мусульмани, християни та іудеї). Якщо громадяни інших держав приїздять до якоїсь країни й нав’язують їй свою волю, свої закони й порядки (як проводити вибори, яку систему устрою треба створювати), то реакція корінного населення не забариться. Непрохані гості на Палестинській землі творили великі злочини, зокрема виганяючи з домівок їхніх господарів, убиваючи дітей, спустошуючи будинки й будуючи свої поселення на захоплених територіях». 
 
Згодом, відповідаючи на запитання «Чи бачать в Ірані окупацію Росією українських територій?», пан посол сказав, що його країна завжди підтримувала цілком і повністю єдність та територіальну цілісність України. «Ми ніколи не визнаємо анексію Криму!» — рішуче додав пан Мохаммад. 
 
Водночас пан посол наголошує: та картина, що створена сіоністсько-імперіалістичними медіа, не відповідає дійсності: «Всі, хто відвідав Іран, у тому числі й наші друзі-українці, за той час, що я виконую місію посла в Україні, визнають, що між Іраном, який вони побачили, та Іраном, про який вони чули, різниця наче між небом і землею». 

25-та річниця встановлення дипвідносин 

За 25 років iз початку встановлення дипломатичних відносин між Іраном та Україною, особливо впродовж останніх років, було докладено чимало зусиль задля розвитку та розширення взаємовідносин між двома країнами в економічній, політичній та торговельній сферах. Відбувся обмін численними делегаціями між обома країнами задля досягнення взаємовигідної співпраці. Навесні цього року має відбутися візит голови Іранського парламенту (Меджлісу ісламської ради) до України, а наприкінці весни відбудеться сьоме засідання міжурядової ірансько-української спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва за участю високопосадової української делегації. «Зазначу, що до того, як я розпочав свою місію посла в Україні, 11 років не проводилося засідання спільної міжурядової комісії, — каже пан посол. — П’яте засідання міжурядової спільної комісії з торговельно-економічного співробітництва відбулося в березні 2016 року в Тегерані, через рік у Києві було проведено шосте таке засідання. Сподіваємося, що сьоме засідання стане відправною точкою чіткого виконання всіх пунктів положень меморандуму про взаєморозуміння спільної комісії». 
За його словами, також готують візит міністра закордонних справ Ірану доктора Мохаммада Джавада Заріфа до України, а до Ірану — міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика (з метою остаточного опрацювання питання постачання нафти й газу з Ірану до України) та міністра інфраструктури Володимира Омеляна. У планах на найближчі місяці — також візит Генпрокурора України до Ірану на запрошення його іранського колеги.

На Одещині іранці орендуватимуть землю 

«Ми також перебуваємо на фінішній прямій щодо відновлення співпраці з державним підприємством «Антонов» у літакобудівній сфері, — ділиться дипломат. — Близько місяця тому до Києва завітала делегація на чолі з гендиректором іранського підприємства літакобудівної промисловості. Було проведено успішні перемовини, й ми сподіваємося, що найближчим часом ці домовленості вступлять у свою практичну стадію. Співпрацюємо ми й у сільськогосподарській галузі: зокрема, закуповуємо українські зернові, м’ясо, яйця. Крім того, Іран посідає третє місце (після Індії та Китаю) у закупівлі української соняшникової олії. Уже підписано угоду про розвиток екстериторіального сільського господарства, тобто оренди сільгоспугідь іранськими підприєм­ствами в Україні — на Од, і це добрий почин щодо подальшої співпраці».

В Ірані туристам безпечніше, ніж у Єгипті  

Пожвавлення торгівлі між обома країнами посол очікує після завершення будівництва інфраструктури в районі міста Астара в Ірані (порт на Каспійському морі, важливий торговельний і митний центр. — Авт.). «Ми підпишемо п’ятисторонню угоду в сфері транспортної співпраці між Іраном, Азербайджаном, Грузією, Україною та Польщею, — каже дипломат. — Сподіваємося, що після візиту міністра інфраструктури України до Ірану відбудеться практична реалізація попередніх угод. Є транспортні сполучення, які вже створені між нашими країнами і якщо будуть досягнуті угоди й домовленості в цьому напрямку, то це буде справжнім революційним проривом з точки зору ефективності транспортного сполучення між нашими країнами й його рентабельності.  
 
Щиро запрошую усіх українців відвідати Іран і ближче познайомитися з нашою країною. Нагадаю, що між Києвом та Тегераном існує авіасполучення — здійснюється п’ять авіарейсів на тиждень. 
 
Додам, що між Туреччиною та Іраном здійснюється інтенсивний туристичний обмін: щороку майже три мільйони іранських туристів відвідують Туреччину й стільки ж — інші країни. Ми переконані, що значна частина цих туристів може відвідувати й Україну, але за умови налагодження необхідних механізмів та інфраструктури. Іранська сторона готова спрямовувати своїх туристів до України, й ми про це неодноразово заявляли. Це у великій мірі залежить і від української сторони: наскільки вона зможе привабити туристів. За останні роки є деякі зрушення: якщо раніше Україну відвідувало менше 10 тисяч іранських туристів, то наразі ця цифра сягає 150-200 тисяч осіб, але, безумовно, це далеко незначний показник відвідування другої за територією країни Європи, яка має чимало визначних місць.  Ми також висловлюємо пропозиції щодо збільшення українських туристів, яких залюбки приймемо в Ірані (чого лише варті відвідини Тегерана, Ісфагана, Шираза). І якщо ви завітаєте до Ірану, то не матимете ніяких обмежень й безпекових проб­лем, з якими можете зіткнутись, наприклад, у Єгипті». 
 
Згодом, відповідаючи на запитання журналістів, пан посол додав, що певною перешкодою для обміну туристами є питання віз, адже процес їх видачі іранським туристам Україною дещо затягується... «Ми, у свою чергу, повідомили про свою готовність узагалі відмінити візовий режим iз вашою країною, — додає пан посол. — Наразі в нас відмінено візовий режим з Азербайджаном, Вірменією та Грузією, ми майже підійшли до скасування візового режиму з Росією та багатьма іншими країнами. В Ірані громадянам багатьох країн світу ми видаємо візи по прибуттю в аеропорт, а в консульському відділі при посольстві Ірану в Україні візи українцям видаємо впродовж однієї доби». 

Тритисячна іранська громада, тримільярдний товарообіг та візові проблеми

Відповідаючи на запитання журналістів, пан посол розповів, що в Україні налічується тритисячна іранська громада, а в наших вишах навчається близько тисячі іранських студентів...
Розповів пан посол і про кількість іранських бізнесменів в Україні й обсяг товарообігу. «Наразі їх кількість не є значною, але це саме ті люди, які одразу після проголошення незалежності України заклали основи для розвитку торговельних і економічних зв’язків між двома нашими країнами, — сказав Бехешті-Монфаред. — І якщо на офіційному рівні у нас співпраця в економічній сфері здійснюється на суші, морі й повітрі, то на неофіційному рівні відбувається торгівля споживчими товарами на рівні дрібного й середнього бізнесу». 
 
У 2016 році обсяг товарообігу між обома країнами перевищував 700 млн. доларів на рік (на 600 млн. дол. — українськi товари й на 100 млн. дол. — іранськi). За офіційним даними Держстату України, в перші вісім місяців 2017 року на 60% зросла кількість торговельних операцій між обома країнами, а за неофіційними, ця цифра більша вдвічі. Реальний товарообіг наразі складає не менше 3 млрд. доларів на рік! 
 
На прохання уточнити, про які обсяги йдеться щодо постачання з Ірану наф­ти й газу (в разі успішних переговорів із Насаликом) і як експортуватимуть ці енергоносії, пан посол скептично зазначив: «Про це запитайте в української сторони, бо нам теж це цікаво: ми просили письмово повідомити про обсяги енергоносіїв та їхні характеристики. Адже досі про це йшлося лише усно. Ми готові постачати Україні будь-яку кількість енергоносіїв, які вам потрібні. Щодо шляхів постачання, то вони є різні, й під час переговорів треба визначити найрентабельніші. Ми, наприклад, пропонуємо транспортування енергоносіїв через Туреччину, а ще — через Азербайджан за формулою «своп заміщення». Є різні шляхи й різні формули у вирішенні цього питання! Та я не перебільшу, сказавши: ми вже понад два роки очікуємо від української сторони офіційного письмового запиту!..»