Запорізький «Мотор» зробив перший крок до 1/8 фіналу чоловічої Ліги чемпіонів

28.02.2018
Запорізький «Мотор» зробив перший крок до 1/8 фіналу чоловічої Ліги чемпіонів

У першій частині двораундового протистояння з данським «Скьєрном» «Мотор» здобув перемогу в два м’ячі. (Фото з сайта handball.motorsich.com.)

Часи, коли чемпіонською короною в нашому чоловічому гандболі безроздільно володарював «ЗТР», залишилися в минулому.
 
Після того як на національну орбіту під відомим «брендом» вийшла чоловіча команда запорізького «Мотору», розстановка сил у вітчизняному гандболі змінилася кардинальним чином.
 
Переможцями п’яти попередніх ЧУ незмінно виходили «мотористи», в активі ж «ЗТР» — найтитулованішого чоловічого клубу країни — продовжує залишатися 14 чемпіонських титулів, останній з яких команда здобула в 2011 році.
 
Нині «Запоріжтрансформатор» переживає процес омолодження, потенціалу котрого вистачає лише для того, аби на внутрішній арені конкурувати за віце-чемпіонський титул.
 
У нинішньому сезоні пробував свої сили «ЗТР» у єврокубках, щоправда, далі попереднього раунду Кубка ЄГФ — другого за силою клубного турніру Старого світу — не пройшов, поступившись за сумою двох матчів швейцарському «Люцерну».
 
Однак, прагнучи зростання, керівництво ГК «ЗТР» другий сезон поспіль організувало для своєї команди участь в іншому міжнародному турнірі, де змагальна сітка не обмежується лише матчами «на виліт». 
 
Минулого «уїк-енду» для гандболістів «ЗТР» завершився груповий етап Балтійської ліги, де команда Віталія Ната посіла у своїй «пульці» третє місце й, за регламентом змагань, зіграє в 1/4 фіналу турніру з другим колективом із паралельного секстету.
 
У минулому сезоні запоріжці дісталися головного матчу «балтійського» турніру, де, ослаблені кадровими втратами, поступилися чемпіону Фінляндії — «Ріхіман Кокс». Тоді у фазу «плей-оф» «ЗТР» увійшов у статусі переможця своєї групи. 
 
Боровся за верхні рубежі свого секстету український віце-чемпіон i цього разу, проте у заключному матчі групового раунду, де, власне, й розігрувався титул першої команди «пульки», «ЗТР» поступився естонській «Пильві» (22:24), яка, в підсумку, й виграла групу.
 
Щодо міжнародних потуг найсильнішої чоловічої команди України, то на зимово-весняному рубежі «Мотор» веде активну боротьбу за місце в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2017/2018 з данським «Скьєрном».
 
У першому поєдинку «перехідного» «плей-оф», у якому, нагадаємо, зустрічаються по дві найкращі команди з нижчих за рейтингом «лігочемпіонських» груп «С» та «D», український чемпіон вдома, у Харкові, здобув непросту перемогу в два м’ячі — 32:30.
 
Хоча, здавалося, виграти в чемпіона Данії підопічні молодого польського наставника Патріка Ромбела мають iз більшою перевагою.
 
Перша частина харківського двобою завершилася з рахунком 19:14, а далі, як уже траплялося в матчах поточної ЛЧ, у грі «мотористів», кольори котрих, зауважимо, захищають гандболісти з України, Білорусі, Литви, Росії та Польщі, стався короткочасний збій, який і дозволив супернику дещо скоротити «гандикап» перед матчем-відповіддю.
 
Утім, як відзначає капітан «Мотору» Сергій Шельменко, нічого страшного не сталося. Потрібно без паніки проаналізувати гру й спокійно готуватися до матчу-відповіді.
 
«Ми зіграли лише перший тайм. Ми ще нічого не виграли й не програли. Будемо готуватися й намагатимемося зіграти краще в другому матчі», — наголосив наставник запорізької команди Ромбел. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Перехідний «плей-оф». Перший матч. «Мотор» (Україна) — «Скьєрн» (Данія) — 32:30 (Козакевич (8) — Олссон (9)).
* * *
Балтійська ліга. Група В. «Пилва» (Естонія) — «ЗТР» (Україна) — 24:22.
Підсумкове становище: «Пилва», «СКА-Мінськ» — 16, «ЗТР» — 14, «Гранітас» — 7, «Целтнієкс» — 5, «Таллінн» — 2.