На Одещині без опалення може залишитися 10-тисячне місто Теплодар

27.02.2018
Причиною відключення тепла в місті Теплодар знову може стати заборгованість місцевого теплопостачальника перед «Нафтогазом». 
 
«У зв’язку зі значним боргом споживачів м.Теплодар за опалення в розмірі 4,3 млн. грн. станом на 22 лютого 2018 року наше підприємство не має змоги своєчасно та в повному обсязі сплачувати за природний газ», — повідомила мешканцям «Одеська ТЕЦ-2». 
 
У разі несплати боргу газ перестане надходити в котельні міста вже 28 лютого о 7.00. На цей день синоптики прогнозують -8...-17. Тож залишитися в такий холод без опалення — загрозлива перспектива для міста з населенням понад 10 тисяч осіб.
 
Ситуація для Теплодара — не нова. Восени 2016 року місто не опалювали з тієї ж причини. Рiч у тiм, що компанія «Нафтогаз Україна» відмовилася постачати газ КП «Одеська ТЕЦ-2» через борги ТОВ «Теплодаренерго».
 
Ця компанія, пов’язана з колишнім мером міста Леонідом Печерським, тривалий час орендувала обладнання ТЕЦ і нерегулярно сплачувала за газ.
 
У 2016-му міська рада розірвала з нею договір і повернула функції теплопостачання КП «Одеській ТЕЦ-2», але комунальники відмовилися брати на себе борги попередників.
 
Саме тому «Нафтогаз» поставив перед містом умову: визнати борг і сплатити його під загрозою зриву опалювального сезону.
 
Тоді, у 2016-му, борг (він становив 3,6 млн. грн. — Ред.) удалося погасити за рахунок нарахованих мешканцям міста субсидій. У середині листопада опалення все-таки включили.
 
Вже в серпні 2017-го, за даними Одеської ОДА, борг становив 7 млн. грн.
 
Містян знову попередили про вiдключення тепла. І знову гроші знайшли в міському бюджеті (всього 3 млн. грн.), щоправда, довелося пожертвувати ремонтом Будинку культури, частину коштів надав приватний інвестор, який, за словами мера, займається «підвищенням енергоефективності міста».
 
Міська влада обіцяє вирішити проблему найближчим часом. Міський голова Михайло Жовнір пообіцяв, що вже наступного року в місті з’являться котельні на альтернативному паливі.
 
Вищезгаданому інвесторові вже передали на баланс міжквартальні мережі, тож він займеться їх модернізацією, а навеснi почне будувати альтернативні котельні.
 
Наразі міська рада судиться з «Теплодаренерго» через те, що місто було змушене перебрати на себе борги компанії.
 
У прес-службі Теплодарської міської ради «УМ» не підтвердили інформацію з приводу відключення теплопостачання. Тож, iмовірно, гроші знову знайдуть, а погрози цього разу залишаться лише погрозами.