Уряд обіцяє фермерським об‘єднанням 70% компенсації за обладнання

27.02.2018
Уряд обіцяє фермерським об‘єднанням 70% компенсації за обладнання

Ягідничим кооперативам обіцяють компенсувати левову частку вартості обладнання для зберігання і шокової заморозки.

Фермерство названо оптимальною формою розвитку сільського господарства і основним пріоритетом державної підтримки.
 
Як відомо, в цьогорічному бюджеті передбачено один мільярд гривень саме на підтримку фермерів.
 
За словами заступника міністра агрополітики Віктора Шеремети одним із механізмів такої підтримки стає відшкодування фермерським кооперативам 70 відсотків вартості обладнання.
 
Круглий стіл «Впровадження нових фінансових інструментів підтримки малого та середнього підприємництва на селі у 2018 році» профільне міністерство провело, щоб ознайомити з особливостями держпідтримки фермерських господарств та кооперації по всіх областях України.
 
У зустрічі взяли участь представники Мінагрополітики, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, керівники фермерських господарств та кооперативів.
 
Як стало відомо, згадану 70-відсоткову компенсацію за обладнання отримають фермери, які вже створили чи об‘єднаються  впродовж року в кооператив.
 
Цьогоріч держава планує зосередитися на двох напрямах кооперативів: молочному та плодово-ягідному.
 
Саме в цих галузях передбачають отримати найбільший ефект зі збільшення продукції з доданою вартістю, створення робочих місць для селян та розвитку місцевої інфраструктури.
 
Як зазначив Віктор Шеремета, ягідничим кооперативам компенсація надаватиметься за обладнання для зберігання і для шокової заморозки, а молочним — за доїльне обладнання та системи охолодження молока.
 
Також у рамках держпідтримки для фермерів передбачені додаткові преференції при купівлі техніки. Крім стандартних 25 відсотків компенсації за програмою здешевлення сільськогосподарської техніки, фермерам нададуть ще додаткових 15, — загалом 40 відсотків компенсації.
 
Також їм пропонується здешевлення кредитних коштів до європейського рівня — 1-2 відсотки. 
 
Ще один напрям підтримки — повернення 80 відсотків вартості за купівлю насіння української селекції. Також для фермерів здешевлять вартість дорадчих послуг.
 
За повідомленням прес-служби Мінагрополітики, одним із прогнозованих результатів дії цієї програми має стати збільшення частки фермерських господарств у виробництві валової продукції аграрної галузі з 6 до 10 відсотків.