Крижаний вікенд: через аварію на теплотрасі в Харкові лишилося без тепла 666 будівель

27.02.2018
Крижаний вікенд: через аварію на теплотрасі в Харкові лишилося без тепла 666 будівель

Прорвало трубу, якою надходить до міста гаряча вода від ТЕЦ-5. (Фото з сайта unian.net.)

На вихідні кілька мікрорайонів Харкова опинилися в льодовій пастці через прориви труби, якою надходить до міста гаряча вода від ТЕЦ-5.
 
За трагічним збігом обставин, стовпчики термометрів після відносно теплої зими різко впали майже до 20 градусів морозу.
 
У результаті холод охопив 666 багатоповерхівок, серед яких — 14 лікарень, дитячий будинок, 47 шкіл i дитсадків. 
 
Грілися, чим могли. У Перинатальному центрі медичного комплексу на Салтівці, наприклад, приміщення з немовлятами опалювали тепловими «пушками», підтягнувши на подвір’я пересувну електростанцію.
 
Тут же, а також у спортзалі школи та ще у вісьмох точках міста відкрили пункти обігріву. 
 
Загалом, аварія нагадувала суцільне стихійне лихо. Перша НП сталася на одній iз дільниць теплотраси, але не встигли комунальники впоратися з цим лихом, як трубу прорвало ще в трьох місцях.
 
Аби знайти пошкоджені частини, спочатку повністю відкачали окріп iз багатокілометрової мережі (ТЕЦ-5 розташована у приміському селищі), а вже потім почали розривати траншеї. 
 
Перше тепло в будинки надійшло в неділю, але пощастило не всім. Навіть учора зранку рятувальники повідомили, що 70 об’єктів i далі лишаються без опалення.
 
Правда, заступник міського голови Ігор Терехов, який очолює штаб iз ліквідації аварії, дещо втішив обіцянкою остаточно впоратися з бідою до обіду вже у понеділок. 
 
Чиновник озвучив і причину НП. «Це зношення труби, — доповів громадськості. — Теплотраса була прокладена в 1981 році. З іншого боку — мороз, через який подавали більший тиск. Але така ситуація не є для України екстраординарною. Труби рвуться по всій країні».
 
Комунальники доповнили невтішну статистику. Мовляв, труба, що прорвалася, — не найстаріша. Є й більш вражаючі раритети.
 
Якщо місто не знайде кошти на капітальний ремонт старої інфраструктури, то подібне лихо невдовзі стане звичним явищем. n
 

ДО РЕЧІ

Сильні морози надалі гостюватимуть не лише на сході країни. «За рахунок того, що над Арктикою розвинувся могутній антициклон, — повідомив співробітник Харківського гідрометцентру Ігор Кибальчич, — під його впливом у нас переміщуються, в основному, повітряні маси з північного сходу. Саме тому холод поступово, починаючи зі східних регіонів, буде пересуватися на центр та захід України». 
 
За даними Укргідрометцентру, вранці та вдень 27 лютого і вночі 28 лютого в Україні, крім західних областей, сніг, хуртовини, пориви вітру 15-22 м/с, у Приазов’ї місцями 25-27 м/с; вдень 27 лютого у південних, Кіровоградській, Дніпропетровській, Полтавській областях сильні снігопади, сильні хуртовини, снігові замети.