Ляшко змусив керівника запорізького заводу підняти людям зарплати

23.02.2018
Ляшко змусив керівника запорізького заводу підняти людям зарплати

Олег Ляшко поспілкувався з працівниками заводу Запоріжвогнетрив.

Без масштабної модернізації українські підприємства не зможуть конкурувати на зовнішніх ринках — наголосив лідер Радикальної партії Олег Ляшко на Запорізькому вогнетривкому заводі.
 
Політик нагадав, що його команда вимагає ухвалити низку законопроектів, які дадуть можливість здешевити імпортне технологічне обладнання й оновити основні виробничі фонди.
 
Зокрема, за ініціативи депутатів РПЛ наприкінці минулого року було прийнято закон про розстрочку на два роки ПДВ на закордонне устаткування.
 
«Виробничі фонди на вітчизняних підприємствах надзвичайно зношені. Заходжу в диспетчерську. Там сидить жіночка. Вона працює 25 років. Сьогодні все робить через комп’ютер, а ще 15 років тому вона передавала вказівки тільки телефоном. А треба, щоб узагалі автоматика була. Ваше підприємство робить якісну продукцію, але через високу енергозатратність вона стає дорожчою. Тому потрібно радикально модернізувати підприємства, адже за рахунок зношених фондів ми програємо на зовнішніх ринках», — заявив Ляшко.
 
Щоб були кошти на модернізацію, підприємствам потрібні дешеві та довготривалі кредити, підкреслив лідер РПЛ. Тому вимагає міняти грошово-кредитну політику в країні.
 
«Сьогодні всі обговорюють, хто стане новим керівником Нацбанку. Думаю, працівникам цього заводу це «до лампочки». Їм важливо, яка відсоткова ставка по кредитах, щоб можна було взяти кошти на модернізацію та розвиток підприємства. Тому важливо не прізвище голови НБУ, а політика, яку він проводитиме. Треба, щоб були низькі ставки по кредитах. Тоді буде більше інвестицій в основні виробничі фонди, збільшення виробництва і робочих місць та підвищення зарплат. І як наслідок — розвиток економіки», — підкреслив народний депутат.
 
Конкурентоздатність вітчизняної продукції знижує й дорога логістика, вважає Олег Ляшко.
 
«Ми добиваємося, щоб «Укрзалізниця» не піднімала щоквартально тарифи «від фонаря», а тримала їх на обґрунтованому рівні. Щоб високі ціни на вантажні перевезення не шкодили економічному розвитку країни. Також нещодавно ми вирішили ще одну проблему із заблокуванням нашої продукції, яка йшла на експорт. Везли російські товари транзитом, а наші — простоювали. Через це українські підприємства втрачали заробітки», — розповів політик.
 
Крім того, наголошує Олег Ляшко, влада має шукати нові ринки збуту.
 
«Доставка продукції в Казахстан та інші країни Азії в обхід Росії веде до здорожчання продукції. Цього заводу — на 200 доларів з тонни. Більше того, доставка товарів затримується мінімум на два місяці. Тому українська влада повинна шукати нові ринки збуту для нашої продукції. Не сировини, а саме продукції, щоб заробляти і приводити валюту в Україну», — зазначив лідер РПЛ.
 
Не менш важлива, за словами Олега Ляшка, для розвитку підприємств стабільна робота металургійного комплексу.
 
«Деякі «патріоти» розказують, що Україні не потрібна металургія. Розумні люди так не говорять. Коли Гітлер напав на Радянський союз — Сталін вивіз весь металургійний комплекс за Урал. Коли Гітлер напав на Великобританію — Черчилль вивіз металургію в колонії. Вони рятували металургію, яка підтримувала армію і допомагала відбити агресію. А у нас розказують, що треба зупинити металургійні заводи. Це призведе до підриву обороно­здатності, ліквідації супутніх підприємств та повальної незайнятості населення. Цього можуть бажати тільки вороги України!», — підсумував Ляшко.
 
Після візиту лідера РПЛ на Запорізький вогнетривкий завод керівництво було змушене дати йому обіцянку підняти заробітні плати своїм співробітникам вже з наступного місяця на 15%.
 
Олег Ляшко переконаний, що без нормальних зарплат країна не втримає толкових робітників — усі поїдуть на заробітки.