Держдепартамент США закликав українську владу «виконати обіцянки Майдану»

21.02.2018
Держдепартамент США в четверту річницю Революції гідності, 19 лютого, виступив із заявою, в якій відзначив, що «українські лідери мають подвоїти зусилля для здійснення глибоких, всебічних та своєчасних реформ, необхідних для побудови стабільної, демократичної, процвітаючої та вільної країни, на яку заслуговують українці».
 
«Україна зробила важливі кроки впродовж останніх чотирьох років, однак все ще потрібна робота, необхідна для виконання обіцянок Майдану та розблокування українського потенціалу», — вказано в заяві зовнішньополітичного відомства США — Сполучені Штати далі підтримуватимуть Україну, яка стикається з продовженням російської агресії, що забрала понад 10 тисяч життів та змусила стати біженцями понад 1,6 мільйона українців».
 
Офіційний представник Держ­департаменту Хізер Хауерт наголосила, що американське керівництво пишається підтримкою «європейського вибору України». 
 
За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 iз них загинули.
 
Родичі «Небесної сотні» також констатують, що після чотирьох років зволікань держава таки почала дбати про постраждалих на Майдані: виконувати закон про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їхніх сімей.
 
Ще у 2014 році Українська держава зобов’язалася виплатити по одному мільйону гривень кожній сім’ї за загибель їхніх близьких під час масових акцій протесту в центрі Києва.
 
Поранені на Майдані мали отримати від 700 до 200 тисяч гривень кожен у залежності від ступеня тяжкості поранення.
 
У державному бюджеті України на 2018 рік на це закладено 294 мільйони гривень.
 
Водночас родичі «Небесної сотні» розчаровані відсутністю реформ у країні, яких домагалися їхні рідні в 2014 році.
 
Ігор Кульчицький, який був у найгарячіші моменти на Майдані, заявив у розмові з «Німецькою хвилею», що його не цікавлять ані статуси, ані матеріальна допомога.
 
Чотири роки тому в Будинку профспілок у ніч iз 18 на 19 лютого він втратив батька: Володимир Кульчицький загинув від вогнепальних поранень, яких зазнав під час протистояння з «Беркутом».
 
Нині син загиблого щороку 18 лютого приходить до меморіалу «Небесної сотні» на вулиці Інститутській у Києві, кладе квіти та постійно запитує сам себе: «За що вони загинули?».
 
«Виплати, гроші, статуси, підтримка — це все добре, — каже Ігор Кульчицький. — Але за що загинув мій батько і всі інші? Нам потрібні реформи й нова країна. Саме цього хотіли ми і загиблі хлопці».
 
При цьому чоловік переконаний, що нині Україна рухається не в тому напрямку, за який люди боролися в 2014 році.
 
Він вважає, що корупція нинішніх можновладців є такою ж, як за часів Віктора Януковича, судова система так і не працює на суспільство, тому жоден топ-корупціонер не засуджений, а ключові реформи зупинені.
 
«В Україні був і є великий потенціал, а ми увесь час топчемося на місці, або навіть скочуємося назад , але ж мій батько віддав своє життя не за це, а за те, аби в його онуків було майбутнє в цій країні», — зауважує Ігор Кульчицький.
 
Останнє опитування суспільної думки, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, свідчить, що абсолютна більшість респондентів (80 відсотків) вважає боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, причому 46 відсотків вважають її повністю провальною.
 
Найменший рівень довіри в Україні нині мають Верховна Рада, політичні партії, уряд, президент, суди та прокуратура. А це означає, що обіцянки, якими розкидалися на Майдані, досі не виконано...