Мафія на лаві підсудних: в Іспанії судять колишнього депутата Держдуми

21.02.2018
Мафія на лаві підсудних: в Іспанії судять колишнього депутата Держдуми

Розкішний курорт Марбелья — всуціль російський.

У Мадриді 19 лютого почався судовий процес над російською мафією, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Депутата Держ­думи від «Єдиної Росії» Владислава Рєзніка та ще 17 осіб звинувачують у відмиванні грошей для російського злочинного угруповання.
 
Ймовірні ватажки злочинного угруповання Геннадій Петров та Олексій Малишев досі перебувають на свободі, як вважається — у Росії.
 
Стверджується, що деякі з підозрюваних мають зв’язки з російським урядом. Пан Рєзнік прибув на суд і заявив, що доведе свою невинуватість.
 
Його дружина Діана Гіндін теж перебуває в суді серед звинувачених. На лаві підсудних також опинилися п’ятеро іспанців, яким інкримінують сприяння російським злочинцям.
 
Серед них — Антоніо де Фортуні, звинувачений у створенні непрозорої бізнес-мережі, яка надсилала гроші мафії на офшорні рахунки.
 
Відмивання грошей російськими злочинцями в Іспанії почалося в 1990-х роках, коли багаті росіяни та українці, як провідні політики, так і ватажки мафії, почали купувати розкішні вілли на Коста-дель-Соль та Балеарських островах.
 
Нагадаємо, що Коста-дель-Соль — це середземноморське узбережжя південної іспанської області Андалусія.
 
Найрозкішніший курорт узбережжя Марбелья є майже «російським», на його вулицях постійно чути російську мову, а на деяких магазинах — навіть вивіски російською.
 
Тут розташована вілла президента Росії Володимира Путіна та вілли колишніх ватажків петербурзької мафії, з допомогою яких Путін розпочинав сходження до вершин влади. Тут же мешкає їхня привезена з Росії численна челядь.
 
За 20 кілометрів на захід від Марбельї, в іншому курортному містечку Естепона, розташована вілла Президента України Петра Порошенка, а зовсім неподалік — вілли членів його найближчого оточення — нардепа Ігоря Кононенка та заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.
 
Про «українське кубельце» на Коста-дель-Соль поруч із гніздом «двоголових орлів» розповіли наприкінці 2016 року журналісти телепроекту «Схеми» та «Радіо Свобода». 
 
Іспанські прокурори вважають, що понад 50 млн. євро російської мафії відмила так звана банда «Тамбовська-Малишевська», що базується в Санкт-Петербурзі.
 
2008 року іспанська поліція провела операцію «Трійка» і заарештувала 20 підозрюваних у причетності до російської мафії.
 
Знадобилося 10 років для того, щоб ця справа дійшла до національного кримінального суду Іспанії, хоча за цей час встигли загриміти за ґрати на довгі терміни мери та службовці кількох іспанських містечок, які нелегально нажились на передачі земель російській мафії.
 
Прокуратура вимагає для більшості підозрюваних ув’язнення по п’ять із половиною років та накладення штрафів, які можуть перевищити 100 млн. євро.
 
Звинувачення з боку прокуратури базуються частково на перехопленнях телефонних розмов, які відбувалися, як стверджується, між підозрюваними та босами мафії.
 
Один iз підозрюваних, Михайло Ребо, уклав угоду з прокурорами. Він визнав себе винним в обмін на лише дворічний строк у в’язниці та штраф у розмірі 1,6 млн. євро.
 
Ймовірний ватажок банди Геннадій Петров був заарештований під час поліцейської облави 2008 року, але пізніше втік до Росії.
 
Обвинувальний висновок стверджує, що банда «спромоглася проникнути всередину державного апарату» та «має зв’язки з російською економічною, політичною, судовою та поліційною владою».
 
Вважається, що у Росії банда виконувала вбивства на замовлення, торгувала зброєю та наркотиками, займалася рекетом та підробкою грошей.
 
Колишній російський розвідник Олександр Литвиненко, вбитий у Лондоні радіоактивним полонієм-210 у 2006 році, допомагав іспанським чиновникам розслідувати діяльність російської мафії, нагадує Бі-Бі-Сі.