У Києві виступить багаторазовий володар «Греммі» кубинський музикант Артуро Сандоваль

21.02.2018
У Києві виступить багаторазовий володар «Греммі» кубинський музикант Артуро Сандоваль

Артуро Сандоваль. (Фото надане агенцією «ДельАрте».)

Його музика наповнена непідробною пристрастю і віртуозністю — в Києві 2 березня виступатиме Артуро Сандоваль, багаторазовий володар «Греммі», 68-річний кубинський музикант, який уже давно став легендою.
 
Шанувальники джазу пам’ятають його виступ на фестивалі у Львові у 2016-му. Артуро володіє унікальним розширеним діапазоном гри на трубі.
 
Він відкритий для експериментів і є поряд із Чарлі Паркером одним із засновників імпровізаційного стилю бібоп.
 
Крім класики, він виконує запальний латинський джаз і кавери сучасних пісень.
 
Джазмен, якого зараховують до найвищої категорії «А», як і раніше, у формі і продовжує записувати платівки.
 
У столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв Артуро Сандоваль покаже нову програму в рамках великого європейського турне. А 26 лютого ще встигне дати концерт на сцені Львівської національної опери. 
 
Цього разу з джазовим музикантом Артуро Сандовалем (труба, фортепіано, вокал) у Києві гратиме надзвичайна команда: Джон Белзегай (бас-гітара), Джонні Фрайдей (ударні), Рікардо «Тікі» Пасільяс (перкусія, вокал), Дейв Сігел (клавішні) і Кемюль Роїг (фортепіано).
 
Буде феєричне музичне шоу з розмаїттям музичних жанрів і напрямів: від класичного джазу, запальних афро-кубинських ритмів — до яскравих авторських композицій і чудових імпровізацій самого Сандоваля.
 
І, звичайно ж, straightaheadjazz і бібоп. Зокрема, Маестро обов’язково відіграє триб’ют своєму вчителеві Дізу Гіллеспі (можливо, Nightin Tunisia).
 
Кожен концерт цього музиканта є неповторним, констатують прихильники творчості Артуро Сандоваля і критики.
 
Шанувальники, які мали можливість насолоджуватися різноманітністю його музики, починаючи від джазових творів і джазу з латиноамериканськими мотивами, до класичної музики, захоплюються його віртуозною технікою виконання, а критики відзначають його мистецтво витягувати високі ноти.
 
Наділений здібностями віртуоза, Артуро натхненно ділиться своїм даром із тими, хто любить музику, як і він.
 
Різноплановий талант Артуро Сандоваля можна почути в записах із багатьма відомими музикантами: такими, як Діззі Гіллеспі, Френк Сінатра, Пол Анка, Вуді Герман, Вуді Шоу, Мішель Легран, Джош Гробан, Тоні Беннет, Білл Конті, Стен Гетц, Джонні Метіс, Род Стюарт і Аліша Кіз.
 
Він виступав з Джоном Вільямсом і його Бостонским естрадним оркестром, брав участь в шоу «Супер Кубок» (Superbowl) із Тоні Беннеттом і Патті Ла Беллем. 
 
Артуро Сандоваль створив музику до бага­тьох фільмів, зокрема, «1001 до 1», де в головній ролі актор Бо Бріджес; «Міддлтон» з Енді Гарсією і Вірою Фарміга. Віртуоз виконав музику Дейва Грузіна до кінофільмів «Гавана» і «Павутиння брехні».
 
А в музичному супроводі до фільму «Королі мамбо» записав номінований на «Греммі» твір Mambo Cfliente. Записував саундтреки до фільмів «Сім’я Перес», «61», «Пан Помилка», до документальної стрічки «Оскар» і багатьох інших. 
 
Окрім усього, Артуро Сандоваль отримав замовлення від Центру виконавських мистецтв ім. Дж. Кеннеді на створення музики до балетів Pepito’s Story, Soul Possessed, а також до балету OmanOMen і The Chocolate Hot Nutc racker, поставлені Деббі Аллен. 
 
Нагадаємо, Артуро народився в місті Артеміса на Кубі. Почав грати у бенді з 13 років. Згодом були виступи у Європі та на рідному острові, потім здібний музикант долучився до новоствореного The United Nations Orchestra.
 
У 1990 році, під час гастролей, Сандоваль емігрував до США, а в 1999 році отримав американське громадянство.
 
У 2013-му президент США Барак Обама нагородив Артуро президентською Медаллю Свободи. Також музикант є шестиразовим володарем премії Billboard і лауреатом премії «Еммі».
 
Остання нагорода була отримана за його композиторську роботу до фільму For Love or Country: The Arturo Sandoval Story, заснованого на подіях з непростого життя його, талановитого трубача, й екранізованого за участі Енді Гарсія, який зіграв Артуро.
 
Тож час знайомитися з Артуро Сандовалем особисто. Зустріч — 2 березня, у Києві. Не проґавте.