Повернення блудного мера: Геннадій Труханов «тріумфально» став до роботи

20.02.2018
Повернення блудного мера: Геннадій Труханов «тріумфально» став до роботи

«Ковдра від Насірова». (Фото Людмили ШИТОВОЇ.)

Мер Одеси Геннадій Труханов вперше після півторамісячної відсутності повернувся до Одеси.
 
Поки Труханов гуляв брукованими вуличками Європи, обмінювався там досвідом та фотографувався у трамваях, Одеса перебувала в напруженому очікуванні.
 
Політичні опоненти користувалися його відсутністю на тлі розслідування НАБУ, постійно акцентуючи на цьому увагу громадськості, для чого навіть не погребували організувати символічні сороковини за мером.
 
Нагадаємо, Геннадій Труханов фігурує у розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо придбання мерією Одеси приміщення колишнього заводу «Краян» за завищеною ціною. Чиновнику інкримінують ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).
 
14 лютого представники НАБУ затримали Геннадія Труханова в аеропорту «Бориспіль». Він повертався з чергового відрядження і прибув рейсом із Варшави.
 
За словами адвоката, його підзахисний завчасно попередив НАБУ про час і дату повернення, при цьому саме затримання відбулося з процесуальними порушеннями. 
 
15 лютого Солом’янський районний суд Києва обрав меру Одеси запобіжний захід у вигляді особистої поруки нардепа від БПП Дмитра Голубова. Підозрюваного звільнили у залі суду.
 
Вже наступного дня він, як і зазвичай, головував на сесії Одеської міськради, щоправда, у новому статусі — підозрюваного.
 
Ще з вечора четверга під будівлю мерії почали стягувати підрозділи муніципальної охорони. Адже на ранок активісти анонсували акцію протесту.
 
Вона виявилася нечисленною і не вартою такої  «перестраховки». Поборотися за «Одесу без Труханова» прийшли менше сотні людей.
 
Вони принесли з собою символічний картатий плед  — привіт від Насірова, у якого Труханов «позичив» адвоката.
 
У сесійній залі мер з’явився під вигуки активістів «Труханова у відставку!» й аплодисменти депутатів.
 
Та навіть присутність громадськості в залі й на вулиці не завадила міській раді в цей день протягнути суперечливе рішення.
 
Депутати ухвалили розробку проекту землевідведення біля пляжу «Чкаловський» на площі 3,5 га.
 
Таке рішення одесити вважають першим кроком на шляху до привласнення міської землі в привабливій прибережній зоні.
 
Протягом усього засідання Труханов виглядав непорушно, а на прогнозовані запитання журналістів про розслідування НАБУ відповів стандартною фразою: «Я з першого дня відвідую допити та інші заходи. Я навіть закликав своїх колег допомагати й давати всю інформацію та необхідні документи працівникам НАБУ. Також планую співпрацювти з правоохоронцями і далі».