Світовий банк аналізує можливості інвестування в АПК України

20.02.2018
Експерти Світового банку формують перелік вузьких місць в аграрному секторі, які гальмують інвестиційну активність в цій галузі, для їх усунення.
 
У тематичній зустрічі в Мінагрополітики України взяли участь керівники програм з питань інфраструктури та сталого розвитку у справах України, Білорусі та Молдови, провідні економісти, керівники програм з питань агробізнесу по Європі, Центральній Азії та Африці, керівники груп та старший економіст із сільського господарства, представники Мінагрополітики та Держгеокадастру.
 
Деталізували напрямки та проекти, які сприятимуть пожвавленню бізнес-активності в галузі завдяки зниженню інвестиційних ризиків.
 
Ішлося про оптимізацію регуляторних норм та розвиток існуючої інфраструктури ринку,  реалізацію прикладних проектів у частині забезпечення ресурсами та інформування представників сільського господарства.
 
На думку заступника міністра агрополітики Максима Мартинюка, потенціал галузі, особливо в частині її дрібних гравців, реалізований не повністю і може бути розблокований, якщо збільшити частку аграрного сектору в національній економіці.
 
Експертиза та підтримка Світового банку допоможуть зробити цей аналіз більш якісним та врахувати в ньому досвід інших країн.
 
Найближчим часом будуть напрацьовані конкретні проекти за визначеними напрямками.
 
За даними Мінагрополітики протягом січня-вересня 2017 року в сільському господарстві, мисливстві та наданні пов’язаних із ними послуг освоєно 40,5 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 37,8 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Загалом частка капінвестицій у сільське господарство становить 15,6 відсотка від загального обсягу.
 
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій.
 
Загалом в аграрному секторі впроваджується 233 інвестиційні проекти із загальною кошторисною вартістю у 36,7 млрд. грн.