Україні загрожують суспільне невдоволення і дострокові вибори — Нацрозвідка США

16.02.2018
Національна розвідка США вважає, що найближчим часом в Україні залишається небезпека внутрішніх потрясінь, а невдоволення українців економічною ситуацією та корупцією може призвести до дострокових виборів, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на щойно оприлюднену доповідь Національної розвідки США «Оцінка загроз у світі», яку також обговорювали на засіданні комітету Сенату США з питань розвідки за участі керівників Національної розвідки США, ЦРУ та ФБР.
 
Доповідь присвячена становищу різних країн світу, де політична ситуація вважається нестабільною, пролунала у викладенні директора Національної розвідки США Деніела Коутса у вівторок, 13 лютого. У засіданні також брали участь директор ЦРУ керівник ЦРУ Майк Помпео і глава ФБР Крістофер Рей. 
 
«Незадоволення населення темпами реформ, погіршення стандартів життя, думка про те, що корупція посилюється, та загострення політичних протистоянь напередодні запланованих президентських виборів i виборів законодавчих органів у 2019 році можуть спровокувати дочасні вибори», — йдеться в документі.
 
«Лідери опозиції спробують скористатися незадоволенням населення, щоб послабити Президента України Петра Порошенка та правлячу коаліцію», — відзначають у розвідці США.
 
Чергові вибори Президента України мають відбутися 31 березня 2019 року, вибори до Верховної Ради — 27 жовтня 2019 року. 
 
Окрім того, автори доповіді наголошують на загрозах зміни зовнішньої політики України в інтересах Росії. «В Україні зберігається небезпека внутрішніх потрясінь, які Росія може використовувати для підриву прозахідної орієнтації офіційного Києва.
 
Ці фактори загрожуватимуть відновленню економіки України та потенційно можуть призвести до змін у її зовнішній політиці», — наголошують автори доповіді.  
 
Вони вважають, що такий розвиток подій може «ще більше загострити напруженість між Росією і Заходом». 
 
Розвідка США також прогнозує, що конфлікт на сході України, швидше за все, залишиться в глухому куті з перманентним збільшенням чи зменшенням напруги.
 
«Росія продовжуватиме свою військову, політичну та економічну кампанію дестабілізації проти України, щоб придушити і, де можливо, розвернути зусилля Києва, спрямовані на інтеграцію до ЄС та посилення зв’язків із НАТО. Київ і далі чинитиме опір будь-яким поступкам, яких вимагає Москва, але майже напевне не зможе у 2018 році повернути контрольовані Росією території на сході Україні», — наголошують автори доповіді. 
 
Окрім того, як вважають у Національній розвідці США, «Росія намагатиметься підірвати єдність Заходу у збереженні санкцій проти Росії та підтримки Києва».
 
Але водночас у доповіді визнають, що Росії вдається «впоратися із санкціями на існуючому рівні».