По всій Україні екстрено закривають школи через епідемію грипу та ГРВІ

14.02.2018
По всій Україні екстрено закривають школи через епідемію грипу та ГРВІ

Школярі заМАСКувалися.

Медики попереджають, що справжня епідемія грипу очікується з середини лютого та протримається до березня.
 
Школи Закарпаття, Житомира, Чернівців i цілої низки інших українських міст закрито на карантин до настання весни.
 
У всіх регіонах України ухвалюють рішення про скасування занять у школах або класах, якщо в колективі понад 20% від усіх учнів пішли на лікарняний через хворобу на вірусні інфекції.
 
Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, рішення про закриття адміністрації шкіл приймають самостійно.
 
У Тернополі, приміром, спеціальна комісія ДСНС зобов’язала проводити обов’язкову дезінфекцію транспортних засобів i приміщень, де спостерігаються масові скупчення людей.
 
Усіх школярів і студентів вишів закликають дотримуватися маскового режиму з метою профілактики грипу та ГРВІ.
 
За словами директора Департаменту освіти, науки, молоді та спорту КМДА Олени Фіданян, у столиці закрито вже 119 шкіл.
 
Захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції у Києві поки що є на 15 відсотків нижчою за епідеміологічний поріг.
 
Із тих, хто захворів (а це 25 тисяч 831 мешканець столиці), госпіталізували тільки 266 осіб, із них 189 дітей у віці до 16 років.
 
Школярі навчаються у себе вдома, а контрольні роботи відсилають викладачам через iнтернет. Багато вчителів проводять заняття в режимі віддаленого доступу, адже це єдиний ефективний засіб уникнути небезпеки підхопити підступний вірус та істотно знизити витрати на обігрів приміщень та оплату за електроенергію.
 
— На щастя, досі не зафіксовано смертельних випадків у тих людей, хто переніс важку форму грипу, однак медикам доводиться працювати в авральному режимі, адже сезонна епідемія грипу поєдналася з епідемією на кір, — розповів директор Київського міського лабораторного центру МОЗ Сергій Чумак. — Так, 3 лютого в Івано-Франківський обласній інфекційній лікарні померла 25-річна жінка, яка одночасно підхопила кір і грип.
 
Епідеміологи заявляють про те, що виявлені штами грипу А (два підтипи) та Б клінічно нічим не відрізняються від тих, що циркулювали в Українi минулого зимового сезону.
 
У хворих з’являються симптоми ГРВІ, але немає високої температури.
 
Головна відмінна риса грипу в 2018 році полягає в тому, що більшість хворих — школярі, а от дорослі та вихованці дитячих садів хворіють значно рідше.
 
Пік захворюваності на вірусні інфекції, ГРВІ та грип спровокував підвищення цін на антибіотики та противірусні препарати у межах 10-20 відсотків.
 
Наприклад, якщо інтерферон ще у жовтні 2017 року можна було купити за ціною близько 100 гривень, то зараз необхідно викласти не менше 115-120 гривень за упаковку.
 
Таке саме зростання цін спостерігається й на інші медичні препарати, проте, незважаючи на подорожчання, черги перед касами аптек поки що лише збiльшуються.