Сирно-масляне роздолля: що готувати на Масницю

14.02.2018
Сирно-масляне роздолля: що готувати на Масницю

Млинці на пиві. (Фото Віки ТІШЕВСЬКОЇ.)

Цьогорічний Масляний тиждень уже розпочався, а це означає, що от-от настане Великий піст, а відтак — обмеження у вживанні скоромного.

Зате тепер можна, як казали наші предки, «наїстися вдосталь, щоб аж на сім тижнів посту вистачило».

Готується всього і багато, в хід ідуть молочні продукти, яйця, риба, словом, що чия душа бажає.

Ну хіба лише м’яса душа цього тижня вже не має бажати. Господині змагаються у випіканні млинців — і просто так, круглих, як Сонце, i з різноманітними начинками, у ліпленні найвишуканіших вареників — місяцевидних, як нічне світило.

Цими стравами наші пращури просили у небесних світил добра, міцної родини і гарного врожаю.

Сирний початок дня

Сирники можна приготувати навіть тоді, коли ви ще практично переглядаєте останні нічні сновидіння.
 
Тому сніданок сирниками (соуси також мають значення: сметана, перемелені з медом свіжі (наразі заморожені) ягоди чи фрукти, мед, сухофрукти, пасти — шоколадні, тахінні, арахісові, макові тощо), з чаєм чи кавою — дуже навіть смачний і майже не потребує спеціальних зусиль.
 
Іванофранківчанка Наталя Тимофійчук розповідає, як швидко і просто приготувати на сніданок 12-14 ніжних, пухких, смачних сирників.
 
Насамперед, олію у сковороду не наливати, а змастити пензлем, коли перевернули сирник,обов’язково накрити кришкою, вогонь має бути трохи вище мінімального.
 
Інгредієнти: Домашнього сиру 400 г, 2 яйця, 2 столові ложки цукру, 0,5 пачки ваніліну, 2 столові ложки борошна.
 
Сир перетерти через сито, яйця злегка збити вінчиком iз цукром і додати ванілін. Змішати сир з яйцями до однорідної маси, додати борошно, вимішати, дати постояти тісту хвилин 5.
 
Вологими руками сформувати кульки, злегка припудрити борошном і викласти на попередньо розігріту сковорідку.
 
Випікати приблизно 4 хвилини, перевернути і довести до готовності під кришкою (це важливо).

Вареники — Божі хваленики

От чого-чого, а вареників багато не буває. Здається, і вариш їх частенько, і знаєш, що там і за чим у їх приготуванні, а все одно їх хочеться ще і ще.
 
І шукаються нові рецепти, випитуються нові начинки, вариться нова порція і все одно через короткий час знову душа бажає цих гарячих пухкеньких ліплеників. 
 
Якщо хочете потішити своїх рідних новенькими варениками, приготуйте їх за рецептом Всеволода Поліщука з Львівщини.
 
Його вареники — оригінального кольору — вишневого. А якщо ще їх присипати подрібненою зеленню — матимете літо на тарілці.
 
Секрет невареничного кольору, скажемо наперед, — буряковий квас. Хоча всі секрети на цьому не вичерпуються. Але про все — по порядку. 
 
Отож на 50 невеликих вареничків потрібно: склянка квашеної капусти, склянка сухих білих грибів, 2-3 склянки борошна, склянка бурякового квасу, 3-4 столові ложки бурякового соку, столова ложка оливкової олії, сіль, перець, цукор, олія до смаження, дві цибулинки середнього розміру.
 
Приготування:
 
Для начинки гриби відварити, відвар злити в окрему ємність, а гриби дрібно нарізати. Далі зцідити, додати трішки оцту чи лимонного соку.
 
Замісити тісто з борошна та підігрітого бурякового квасу, додати сік з буряка та оливкову олію. Місити, поки тісто не стане еластичним та перестане липнути до рук.
 
Тоді зробити «ковбаску», від якої відрізати шматочки-галушечки та розкатувати їх на кружальця.
 
Капусту посікти. На розігріту пательню влити олію та всипати подрібнену цибулю. Коли зарум’яниться — додати капусту і тушкувати, поки вона не стане зовсім м’яка, доливаючи до неї потроху грибного відвару.
 
Додати подрібнені гриби, посолити, поперчити, поцукрувати і ще трохи потушкувати. Дати охолонути.
 
Приготувати засмажку — подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору в достатній кількості олії.
 
Готові пироги викладати на посипаний борошном рушничок. Варити в добре підсоленій воді, поки не спливуть на поверхню. Викласти в полумисок та змастити засмажкою, аби не злипались.

Фантазiї наповнення

Начинки для вареників — чималий простір для фантазій! Вони що з оселедцем, що з халвою, що з маком, що зі сливами — все одно неперевершені.
 
І цей список можна продовжувати довго і натхненно. Якраз це зробила Марія Ніколюк, запропонувавши перелік начинок для вареників і їхні рецепти.
 
Отож начинки:
 
1. Квашену капусту відварити, відтиснути, посмажити подрібнені цибулю та моркву на олії, додати капусту, сіль, перець і тушкувати на малому вогні, постійно помішуючи. Наприкінці вичавити часник. Усе перемолоти і ліпити вареники.
2. Картопля з капустою. Відварену картоплю потовкти, додати смажену цибулю, сiль, перець, трохи квашеної капусти (не відварювати).
3. Із сирої картоплі. Картоплю натерти на грубій терці, витиснути сік, додати посмажену цибулю, яйце, сіль, перець, вичавити часник, все вимішати і ліпити (на смак — як книдлі), можна додати кілька ложок сметани до картоплі і перемелені шкварки.
4. Із квасолі. Відварену квасолю перемолоти зi смаженою цибулею і морквою, додати сiль, перець, вимішати і ліпити.
5. Картопля з грибами. Посмажити цибулю і моркву, додати відварені сушені гриби (можна сирі печериці), потушкувати все разом, додати сiль, перець, вичавити часник, перемолоти разом із відвареною картоплею.
6. Гречка з сиром. Посмажити цибулю, перемолоти разом iз відвареною гречкою, додати сир (творог), сiль, перець, вимішати і ліпити.
7. Свіжа капуста з сиром. Посмажити цибулю і моркву, додати свіжу капусту (попередньо посікти), додати сiль, перець, добре вимішати, накрити кришкою, протушкувати, перемолоти на крупній насадці, додати сир, вимішати і ліпити.
8. Сир, додати порізаний кріп, сiль, перець, яйце, вимішати і ліпити.
9. Із маком. Запарити мак, перетерти з цукром, додати родзинки, яйце. Вимішати і ліпити.
10. Вушка з грибами. Сушені гриби замочуємо, варимо. Смажимо цибулю, моркву, додаємо гриби, сiль, перець, тушкуємо, додаємо часник, усе перемелюємо і ліпимо вушка.
11. Вушка з оселедцем. Смажимо дрібно порізану цибульку, додаємо потерту моркву, сіль, перець, трішки перемеленого кмину й коріандру. Наприкінці — часник. Оселедець нарізаємо дрібними кубиками, додаємо до засмажки, вимішуємо і начиняємо вушка.

Печіться, млинці,  великі й маленькі

З млинцями — така ж історія, як і з варениками: скільки їх не смажиш, а не набридають. Великі, маленькі, тоненькі, пухкі, з начинками, із соусами — вони все одно щоразу інші, смачні й апетитні. 
 
Щодо експериментів, так вони також є вишневого кольору, як і вареники, і також iз буряку. І так само оригінальні і смачні.
 
Рецепт підглянули у киянки Віки Тішевської, сподобалося! Обов’язково приготуйте!
 
Потрібно: борошно пшеничне — 2 склянки, цукор — 2 столові ложки, ряжанка — 50 мл, сіль — чайна ложка, молоко — 1,5 склянки, яйце, буряк — 200 г, олія соняшникова — 50 мл.
 
Буряк відварити або спекти до готовності. Порізати шматочками. Додати буряк в молоко. Подрібнити за допомогою блендера. Додати яйце і ряжанку. Додати сіль, цукор і борошно.
 
Добре перемішати. Залишити в спокої млинцеву масу на 30 хвилин.
 
Випікати на середньому вогні з обох бокiв на сковороді, змащеній олією.
 
А ще у Віки Тішевської є не менш оригінальний рецепт — млинці на пиві, вони аж хрумкотять! Потрібно 2 яйця, по склянці борошна, пива і молока, столова ложка цукру, 4 столові ложки олії, половина чайної ложки соди, сіль за смаком. Збити яйця, посолити, влити пиво і молоко, постійно помішуючи.
 
Поступово додавати борошно, поки тісто не загусне. Додати цукор, олію, соду.
 
На сковороду наливати по дві ложки тіста, обсмажувати по кілька хвилин з кожного боку.
 
А Леся Фанда з Тернополя пропонує приготувати зелені млинці — зі шпинату, з куркою та грибами у вершковому соусі. На тісто потрібно: збити у блендері пучок шпинату, додати 3 яйця, столову ложку борошна, 50 мл олії, чайну ложку цукру, 0,5 чайної ложки солі й 0,5 л молока.
 
Начинка: куряче філе (300 г), 300 г печериць, цибулина, вершки або жирна сметана (100). Цибулю підсмажити півкільцями, додати порізане дрібними кубиками філе, смажити 5 хвилин.
 
Потім додати нарізані печериці, готувати ще хвилин 5. Наприкінці додати сметану, сіль, перець за смаком, потримати на вогні до загустіння сметани. Закрутити млинці. 
 
Млинці з маком узагалі не вимагають ні коментарів, ні припрошень. Авторка нашого рецепту — Яніна Іванько — зізнається, що їй їх вдалось  сфотографувати тільки тому, що, коли готувала, вдома нікого не було.
 
Універсальне тісто для млинців (годиться для солодких і солоних начинок): на склянку борошна потрібно склянку молока, яйце і столову ложку олії. Тісто виходить рідке.
 
Наприкінці необхідно додати олію, але просто перемішати, не збиваючи. На поверхні будуть видні маленькі кружальця олії, так повинно бути.
 
Якщо немає спеціальної сковорідки для млинців, перед випіканням змастіть сковорідку олією, зовсім трохи. Потім робити цього не потрібно, олія, яка міститься в тісті, не дасть прилипати млинцям. Пекти з обох бокiв по хвилині.
 
Начинка: запарити окропом двi жмені родзинок, мак перемолоти в кавомолці, додати цукор (10 столових ложок маку і вдвічі менше цукру), зсипати у каструльку, долити молока, щоб стало рідке, випарити трохи на малому вогні зайву рідину (мак стане м’якішим), додати промиті родзинки, зняти з вогню, через пару хвилин додати одне яйце.
 
На млинець намащувати десь зі столову ложку начинки, загортати рулетиком і складати в змащену маслом форму.
 
Потім накрити форму фольгою і поставити на 15-20 хвилин у гарячу духовку. Найкраще смакує зі сметаною. 
 
Смачної Масниці!