Розмови про дівчат: Стас Жирков представив комедію «Каліки»

14.02.2018
Розмови про дівчат: Стас Жирков представив комедію «Каліки»

Богдан Буйлук та Владислав Онищенко.

У Києві, у «Золотих воротах», прем’єра — вистава «Каліки».
 
Режисер вистави Стас Жирков каже: «Про цю п’єсу автора Сергiя Гьоснера я дізнався у Німеччині — вона наробила там галасу на багатьох сценах та фестивалях. Це історія про двох хлопців, що зустрічаються у реабілітаційному центрі. Вони не розмовляють про хвороби та страждання, а увесь час теревенять про дівчат, яких вони називають «бабенції», та про свої експерименти з алкоголем. Це серйозний і правдивий текст для покоління міленіалів».
 
«Режисер Стас Жирков, який цього сезону стверджує себе у статусі головного театрального хіт-мейкера, не зупиняється ні на мить після гучної прем’єри на Подолі («Дівчина з ведмедиком»), — констатує театрознавець Олег Вергеліс. — І вже у своєму театрі «Золоті ворота» презентує чергову прем’єру — «Каліки» за п’єсою Сергія Гьоснера».
 
Жанр вистави театр бачить як «комедію про двох хлопців, які розмовляють про дівчат». У головних ролях — Богдан Буйлук та Владислав Онищенко.
 
Тут є також свої вікові обмеження, але гуманніші — «14+». Вистава реалізована в рамках спецпроекту «Золотих воріт» — #сезонбезвіз.
 
Ця сучасна п’єса німецького автора буквально за декілька сезонів стала дуже популярною в Європі, а тепер нарешті настала черга й українців ближче ознайомитися з текстом і, власне, з виставою.
 
Отже, в реабілітаційній клініці зустрічаються два хлопці, обидва — каліки. Вони спілкуються, намагаються подолати душевні та фізичні травми.
 
Втім  режисер не збирається вичавлювати з глядача сльо­зи, він каже, що ця вистава не про хвороби, а про хлопців та дівчат, про майбутнє людини, якщо вона в нього вірить.
 
Переклад п’єси на українську здійснив Себастіан Антон спеціально на замовлення театру. Окрім роботи в театрі, Владислав Онищенко та Богдан Буйлук — це гурт #ZBSband.
 
Хлопці виконують власні іронічні та ліричні пісні про життя простого молодика, який чомусь вирішив стати актором.