У Спортивному арбітражному суді завершилося слухання «маріупольської справи»

14.02.2018
У Спортивному арбітражному суді завершилося слухання «маріупольської справи»

Остаточну крапку в не зіграному влітку матчі між «Маріуполем» та «Динамо» має поставити Спортивний арбітражний суд Лозанни. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Попри взаємні звинувачення в небажанні швидко розставити точки над «і», аж зовсім надовго затягувати вирішення «маріупольської справи» у Спортивному арбітражному суді Лозанни учасники конфлікту не стали.
 
Свій вердикт у протистоянні, де по різні боки постали Федерація футболу України та футбольний клуб «Динамо», САС скоріше за все, винесе в най­ближчі 7-10 днів.
 
Саме стільки часу, як каже генеральний секретар ФФУ Юрій Запісоцький, посилаючись на судову практику, знадобиться суддям після завершення слухань для винесення фінального рішення. 
 
Цікаво, що вирішити в суді всі справи за один день — як планувалося — сторонам не вдалося. Розпочавши слухання 12 лютого, виступи доповідачів затягнулися до глибокої ночі.
 
Своє ж рішення щодо оголошення вердикту юристи САС оголосили вже наступного дня.
 
Очевидно, затримка подібного роду стала наслідком чималої кількості свідків, які з’явилися з України до Лозанни.
 
Відстоювати інтереси ФФУ, контрольно-дисциплінарний комітет котрої, нагадаємо, присудив технічну поразку «Динамо» за неявку на матч сьомого туру поточного ЧУ проти «Маріуполя», до Швейцарії прибули президент організації Андрій Павелко, керівник ПФЛ Сергій Макаров i генеральний секретар ФФУ Юрій Запісоцький.
 
Сторону української прем’єр-ліги, безпосередніми учасниками котрої є задіяні в справі футбольні клуби, представляли як свідки президент «Вереса» Олексій Хахльов, віце-президент «Ворскли» Олег Лисак та віце-президент «Маріуполя» Андрій Санін.
 
При цьому за «Динамо» в суді свідчили (!) перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко та один із віце-президентів цієї ж організації Юрій Кочетов, а також член виконкому ФФУ Артем Франков. Прибув на засідання САС й особисто власник «Динамо» Ігор Суркіс.
 
Протестуючи в Спортивному арбітражі проти постанов КДК ФФУ та апеляційної інстанції щодо технічної поразки, юристи «Динамо», як і раніше, вочевидь  опиралися на зібрані влітку — незадовго до дня (26 серпня), коли мав відбутися їхній візит на береги Азову — офіційні документи, в яких, за словами клубних функціонерів, ішлося про те, що силові структури не можуть надати динамівцям у Маріуполі абсолютних гарантій безпеки.
 
Водночас представники національної федерації продовжували стояти на своєму: у Маріуполі грали всі клуби, за винятком динамівського. Відтак позиція «біло-синіх» — повністю деструктивна й підриває засадити єдиної футбольної сім’ї України.
 
«Ми будемо відстоювати Україну, цілісність футбольної України. І це головне, щоб ми у своїй історії не допустили футбольного сепаратизму», — напередодні судового засідання в коментарі каналу «Футбол» заявив президент ФФУ Андрій Павелко.
 
Представник «групи підтримки» ФФУ — голова федерації футболу Маріуполя Василь Журавльов, котрий раніше неодноразово критикував ультимативну позицію динамівського клубу щодо його небажання їхати до Приазов’я, — продовжив гнути свою лінію й у Лозанні.
 
«В очах Ігоря Суркіса та й інших свідків я побачив невпевненість та, що головне, я відчув, що їм соромно за те, що вони зробили й приїхали (до САС) ганьбити Україну», — із-під стін Спортивного арбітражу написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» пан Журавльов.
 
У відповідь на це динамівський представник Артем Франков не промовчав: «Що за псевдофункціонер! Він горланить про Україну та її інтереси, обзиває людей сепаратистами, кидається лозунгами про єдність та цілісність, а сам своїм виглядом та поведінкою паплюжить країну та її народ по повній програмі».
 
Щодо самого вердикту Спортивного арбітражу, то всі учасники судового процесу чекатимуть його, затамувавши подих, адже на сторону, що програє, обов’язково виллється чимала порція критики.