Європі варто потурбуватися про захист від злочинців-утікачів

13.02.2018
Європі варто потурбуватися про захист від злочинців-утікачів

Злочинці все частіше вдаються до можливості перетинати кордони, щоб захистити себе від юридичних наслідків своєї діяльності.
 
У той час більшість громадян живуть під усе прискіпливiшим наглядом iз боку держави, викликаним тероризмом.
 
Тим більше що більшість iз цих злочинців вибирають для свого притулку не бананові республіки, а Францію, Великобританію та інші країни Європейського Союзу.
 
Невідомий французам олігарх iз Казахстану Мухтар Аблязов, котрий проживає на території Франції, залишив свою батьківщину після того, як казахська влада виявила величезні розкрадання грошових коштів.
 
Коли він очолював банк БТА, увів в оману тисячі вкладників і викрав суму в розмірі 10 мільярдів доларів.
 
Крім того, російські та українські інвестори також стали «жертвами розкрадань Аблязова».
 
У результаті олігарх переслідується судами Казахстану, України та Росії. Переслідуваний своїм минулим, Мухтар Аблязов полетів до Великобританії, де він перебував три роки, перш ніж покинути її.
 
Причиною його швидкого від’їзду став судовий розгляд, порушений за ініціативою БТА банку спільно з британською владою, який нарешті приніс результат.
 
У 2012 році Мухтар Аблязов був засуджений англійським судом до «22 місяців тюремного ув’язнення за неповагу до суду і за приховування підставних компаній».
 
Таким чином вільне пересування громадян в Європейському Союзі — реальність навіть для самих розшукуваних злочинців.
 
І якщо Мухтар Аблязов, який перебував на гачку в Інтерполу і був затриманий французькою владою, і навіть провів кілька років у в’язниці Флері-Мерожі, 9 грудня 2016 року був звільнений.
 
У той же день, незважаючи на всі судові рішення у цій справі, Державна Рада дійсно анулювала екстрадиційний декрет про видачу олігарха Росії, яка його запрошувала.
 
Тепер йому буде ще легше продовжити свої подорожі по Європі. 
 
Чень Веньхуа, громадянин Китаю, був виданий Францією на батьківщину у вересні 2016 року.
 
Він пербуває у розшуку за економічні злочини в провінції Чжецзян, Чень Веньхуа і був переданий китайським властям відповідно до договору про видачу злочинців, який набрав чинності в 2015 році між двома країнами.
 
«Йдеться про значний прогрес і ще один успішний приклад репатріації злочинців з європейських країн, після Італії та Іспанії», — заявив офіційний представник китайського міністерства закордонних справ. 
 
Тоді як Піднебесна пишається екстрадицією Чень Веньхуа, йому все ж вдалося дістатися Франції — також iз легкістю, перш ніж французька поліція затримала його в 2015 році.
 
Як тільки Китай завершить установку «найдосконалішої системи відеоспо­стереження у світі», китайські злочинці, можливо, будуть схоплені, перш ніж вони почнуть свою навколосвітню подорож.
 
З французької сторони торговець наркотиками Крістіан Паран — засу­джений у 2014 році судом Марселя до 18 років тюремного ув’язнення за торгівлю кокаїном, був у бігах протягом декількох років і скористався можливістю перетнути Атлантику.
 
Увесь цей час він залишався членом організованого злочинного угруповання і під двома ордерами на арешт.
 
Саме в Колумбії наприкінці 2016 року його подорож закінчилася. Колумбійська влада передала його Франції, і Крістіан Парен був засуджений у грудні 2017 року до 16 років тюремного ув’язнення. 
 
З часів закінчення Другої світової війни Південна Америка стала притулком для злочинців з усього світу. Рокко Морабіто, член калабрійського злочинного угруповання «Ндрангета» був заарештований в Уругваї у вересні минулого року, після 23 років розшуку.
 
Його розшукувала італійська поліція, він став об’єктом орієнтування Інтерполу. І хоча був одним iз найбільш розшукуваних Римом злочинців, це не завадило йому змінити континент.
 
Деякі злочинці все ще перебувають у бігах, про що свідчить список найбільш розшукуваних Інтерполом осіб, які переховуються від правосуддя. Деяких з них розшукують більше десяти років... 
 
Легкість, з якою деякі злочинці перетинають кордони, дає пiдстави звернути увагу на те, чи функціонують інструменти масового спостереження, як ті, що, наприклад, впроваджені у Великобританії. На сьогодні, коли тероризм i далi поширюється, це першочергове питання.