«Якомога швидше»: Кім Чен Ин запросив президента Південної Кореї приїхати до Пхеньяна

13.02.2018
Лідер КНДР Кім Чен Ин запросив президента Південної Кореї Мун Чже Іна «якомога швидше» відвідати Пхеньян.
 
Письмове запрошення передала 10 лютого його молодша сестра Кім Йо Чжон яка першою з сім’ї північнокорейських лідерів відвідала Сеул із нагоди Олімпійських ігор у Пхенчхані.
 
Зустріч пройшла в президентському палаці, відомому як «Блакитний будинок». Повідомляється, що президент Мун Чже Ін обмінявся теплими словами з сестрою Кім Чен Ина, яка прибула до Сеула разом iз формальним очільником КНДР — головою президії Верховних зборів країни Кім Йон Намом.
 
Це найвищого рангу делегація в Сеулі з півночі півострова від часу корейської війни 1950-х років.
 
Одночасно це перший візит члена владної сім’ї КНДР — після війни ніхто з родичів Кім Чен Ина не бував у Південній Кореї, тоді як президенти Південної Кореї були в Пхеньяні двічі.
 
А 11 лютого прем’єр-міністр Південної Кореї Лі Нак Йон зустрівся з північнокорейською делегацією в Сеулі під час обіду. Він висловив сподівання на створення, за його словами, «правильних умов» для зустрічі лідерів Півдня й Півночі.
 
Північнокорейська сторона заявила, що її делегація провела в Південній Кореї «відверті та безпристрасні» переговори.
 
На цьому тлі глава МЗС Японії Таро Коно закликав здійснити денуклеаризацію (очищення території від ядерної зброї) Корейського півострова, не піддаючись «на дипломатію посмішок» у виконанні Півночі.
 
Ультраправі активісти у неділю продовжили в Сеулі протести проти прийому делегації КНДР. 
 
Зустріч стала можливою завдяки зимовій Олімпіаді в Пхенчхані, в якій обидві Кореї беруть участь під одним прапором.
 
Ситуація на Корейському півострові загострилася в листопаді минулого року у зв’язку з випробуванням КНДР міжконтинентальної балістичної ракети нового типу.
 
Але на початку цього року у відносинах між Сеулом та Пхеньяном намітилось потепління.