У Німеччині після понад трьох місяців нарешті домовились щодо створення коаліції

09.02.2018
Уранці в середу, 7 лютого, інформагенції повідомили, що Християнсько-демократичний союз Німеччини Ангели Меркель (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) погодили з Соціал-демократичною партією Мартіна Шульца всі найважливіші питання та умови, що будуть включені до коаліційної угоди.
 
За словами видання «Більд Цайтунг», предметом обговорення залишалися тільки технічні деталі.
 
Домовленість була досягнута після 23 годин перемовин, і тільки вранці 7 лютого було досягнуто компромісу щодо політики ринку праці, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Крім того, ЗМІ отримали неофіційну інформацію про розподіл міністерських портфелів.
 
Як стверджує «Більд Цайтунг», СДП у новому уряді отримає міністерства закордонних справ, соціальних справ і фінансів. Імена можливих нових міністрів поки невідомі.
 
Ввечері середи коаліційна угода була підписана. Колишні головні суперники на парламентських виборах Ангела Меркель і Мартін Шульц стали коаліційними партнерами.
 
Угода «створить основу для стабільного уряду, якого потребує наша країна і якого чекають від нас світові партнери», — заявила за результатами переговорів на прес-кон­ференції в Берліні Ангела Меркель. Так завершилася чотиримісячна післявиборча коаліціада. 
 
Але до створення нового уряду ще далеко, бо коаліційну угоду ще мають затвердити на партійних з’їздах. Це, ніби, формальність, але вона відбудеться лише наприкінці цього місяця. 
 
Вже відомо, що канцлером Німеччини залишиться Ангела Меркель. Водночас імовірно, що новим міністром внутрішніх справ стане баварський прем’єр Горст Зеєгофер.
 
Крім того, щоденник «Більд» поінформував, що новим міністром закордонних справ Німеччини має стати голова Соціал-демократичної партії та екс-президент Європейського парламенту Мартін Шульц.
 
Документ про створення коаліції на 170 сторінках вже оприлюднений. В ньому всі три політичні сили коаліції узгодили всі пункти програми діяльності майбутнього уряду та розподілили міністерські портфелі.
 
Ангела Меркель була змушена піти на низку поступок партнерам по коаліції, тому її позиції тепер ослаблені у порівнянні з трьома попередніми канцлерськими термінами.
 
Так після восьми років головування у міністерстві фінансів християнські демократи тепер змушені віддати його соціал-демократам.
 
Очолить фінансове відомство дотеперішній бургомістр Гамбурга Олаф Шольц. Загалом за соціал-демократами закріплені ще чотири міністерства: праці, юстиції, екології та у справах сім’ї. 
 
За партією Меркель залишаються два ключові міністерства. Посаду міністра оборони збереже Урсула фон дер Ляйен, а міністерство економіки очолить один iз найближчих співробітників пані канцлер Петер Альтмайер.