«Десятинний монастир» Московського патріархату в центрі Києва звели без дозволів

07.02.2018
«Десятинний монастир» Московського патріархату в центрі Києва звели без дозволів

Намет, який згодом перетворився на каплицю.

Окупація «тихою сапою» Московським патріархатом як українських душ, так і територій по всій Україні під церковки УПЦ МП, уже переходить усiлякі межі й, без перебільшення, стає загрозою для національної безпеки нашої держави.
 
І рано чи пізно будь-якому терпінню настає край. Дійшло вже до того, що в самому центрі Києва, на легендарному місці поблизу фундаменту зруйнованої у 1240 році Десятинної церкви (яка була зведена за князя Володимира у Києві в 989–996 роках і вважається першим кам’яним храмом Київської Русі) московські попи примудрилися «звити» своє невелике «гніздечко» в середині 2000-х. 
 
Ідеться про дивну приземкувату церкву на музейній території. Як заявляють у Міністерстві культури, вона незаконно зведена, а тому й готують судові позови.
 
«Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей  історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ МП», — наголошують у Мінкульті, й оскільки, відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, то, відповідно до п.2.6 Статуту, музей має право бути позивачем у суді.
 
Нагадаємо, що епопея з місцем богослужінь попів УПЦ МП почалася ще в 2005 році. Тоді археологи розпочали займатися розкопками древніх фундаментів, а поблизу них несподівано для загалу вперше з’явився намет.
 
Священики УПЦ МП пояснили, що це для звершення молебню на кілька днів. Проте намет там залишився і згодом перетворився на капітальну споруду.
 
Фундамент Десятинної церкви зберігся й був законсервований після археологічних розкопок у 2011 році, а науковцям увесь час доводилось протистояти Московському патріархату, що мав у планах збудувати на залишках новий храм, адже прагнув фактично заявити про себе як єдиного спадкоємця Християнської Київської Русі. 
 
Незважаючи на всі «потуги» (у 2006 році — КМДА, у 2007 — Держземінспекції та прокуратури, у 2012-му — Державного архітектурно-будівельного контролю Києва, у 2014-му — комісії з Мінкульту) щодо незаконності побудови каплиці, яку називають «Десятинний монастир», котрий не зареєстрований у відомстві релігій, — споруда і нині там. 
 
Утiм оперативно спрацювали правоохоронні органи щодо активістів-архітекторів (котрі фактично, лише імітували цьогоріч підпал каплиці 25 січня, аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми) — їх негайно затримали i згодом судили. 
 
Втішає, що «вулик» таки розворушено, й Міністерство культури доручило невідкладно вжити заходів «з усунення перешкод щодо користування земельною ділянкою», зокрема, «шляхом пред’явлення відповідних судових позовів».
 
Мінкульт братиме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення «Місто Володимира — дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви».
 
Тож є надія, що каплиця-самобуд, зведена УПЦ МП без жодних документів, що вкотре підтвердили в Київській адміністрації, невдовзі залишиться лише неприємним спогадом для киян.