Сербія і Чорногорія можуть прискорено ввійти до складу ЄС до 2025 року

06.02.2018
Єврокомісія збирається прискорити переговорний процес із Сербією та Чорногорією про вступ цих держав до Євросоюзу.
 
«До 2025 року вони повинні бути готові стати членами ЄС», — йдеться у новому стратегічному документі Єврокомісії, про який у неділю, 4 лютого, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Боснія і Герцеговина, Македонія, Албанія і Косово — у черзі за ними.
 
Сьогодні, 6 лютого, єврокомісар iз питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган представить нову стратегію ЄС щодо Балканських країн у Брюсселі.
 
За його словами, Сербія і Чорногорія можуть до 2025 року вступити в Євросоюз, але тільки якщо «вони виконають усі необхідні умови».
 
Ган підкреслив, що двері в ЄС відкриті для країн Західних Балкан, але тільки «за відповідних зусиль з їхнього боку».
 
Боснія і Герцеговина, Македонія, Албанія і Косово теж у перспективі можуть вступити в ЄС.
 
«Входження в Євросоюз держав Західних Балкан відповідає політичним і економічним інтересам Союзу, а також сприяє його безпеці», — йдеться в стратегії Єврокомісії. До Західних Балкан належать країни колиш­ньої Югославії та Албанія.
 
Нагадаємо, що в інтерв’ю «Німецькій хвилі» в листопаді 2017 року Йоганнес Ган заявив, що двері в ЄС є відкритими і для України, Молдови та Грузії, однак не зробив ніяких прогнозів щодо термінів можливого вступу.
 
«Ми вже багато зробили. Але зараз ми повинні знати, що далі: які кроки можливі й реалістичні? Потрібно втілювати в життя досягнуті раніше угоди. Багато що з цього досі залишається на папері і має бути якомога швидше втіленим у життя», — наголосив він.