В Афінах і Салоніках пройшли масові акції на захист «своєї» Македонії

06.02.2018
В Афінах і Салоніках пройшли масові акції на захист «своєї» Македонії

Македонія — це Греція, переконані греки.

Перманентні суперечки навколо бажання колишньої югославської республіки взяти собі назву «Македонія» тліють від самого розпаду Соціалістичної Федеративної Югославії в 1991 році.
 
Скоп’є наполягає, щоб Македонія, як вона називалася в складі СФРЮ, залишилася Македонією і як незалежна держава, а Афіни й надалі стверджують, що сусідня держава не має права привласнювати собі назву великої стародавньої держави, більшість території якої тепер знаходиться на півночі Греції. 
 
У цю «війну за назву» втягнуті не тільки уряди, а й народи двох країн, де періодично відбуваються маніфестації та мітинги «за нашу» Македонію.
 
Але, мабуть, найбільший iз таких масових заходів відбувся минулої неділі в Афінах i місті Салоніки, розташованому в центрі п’яти північних грецьких провінцій, які мають у своїй назві слово «Македонія». 
 
За оцінками організаторів, недільна акція в Афінах зібрала близько півтора мільйона людей, не лише мешканців столиці, а й представників інших регіонів Греції, навіть поромами прибули мешканці Кіпру та інших грецьких островів. В Афінах акція пройшла під гаслами «Македонія — це Греція» та «Руки геть від Македонії».
 
Багато хто тримав прапори зі знаком зірки, яку називають «Сонцем з Вергіни» — тепер це герб грецької Македонії. Подібна недільна акція в Салоніках зібрала близько 400 тисяч учасників.
 
Настрій людей на обох акціях був бойовий, вони несли грецькі прапори, стяги Грецької православної церкви та банери: «Македонія — не на продаж».
 
Оркестри грали військові марші, повідомляє «Євроньюз». 
 
В Афінах на мітингу виступив відомий грецький композитор та громадський діяч 92-річний Мікіс Теодоракіс.
 
«Захищати права своєї країни та свого народу — це не націоналізм, а патріотизм. Сьогодні тут, на площі Сінтагма (центральна столична площа перед парламентом. — Авт.), греки виступають єдиним фронтом, і їхня відповідь також єдина: існує лише одна Македонія, і Македонія була, є й назавжди залишиться Грецією», — заявив композитор під гучні оплески велелюдного зібрання. 
 
Після чверті століття конфронтації навколо «македонського питання» політичні лідери двох сусідніх країн заявляють, що цього року з’явилися реальні шанси на його вирішення.
 
Це і спровокувало вуличну активність греків.
 
Учасники акцій у двох найбільших містах Греції вимагають від грецького керівництва, щоб будь-яка домовленість з урядом колишньої югославської республіки Македонія була винесена на всенародний референдум. 
 
Для пост’югославської Македонії вирішення суперечки про назву країни перетворюється на питання життя чи смерті. Без офіційної назви маленька балканська країна не може вступити до ЄС та НАТО.
 
Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв нещодавно заявив, що його країна готова відмовитися від кількох попередніх вимог, щоб лиш отримати офіційну назву.
 
Зараз між двома сторонами конфлікту ведуться переговори за посередництвом представника ООН Метью Німетца про можливі поступки сторін та компромісний варіант вирішення суперечки.
 
Агенція «Ассошiейтед пресс» повідомляє з-за лаштунків цих переговорів, що можливими компромісними назвами для «югославської» Македонії могли б бути «Нова Македонія» чи «Північна Македонія».