На Донбасі попереджають про екологічну катастрофу через дії бойовиків ОРДЛО

06.02.2018
Ворог практично не припиняє обстрілів позицій ЗСУ на різних напрямках східного фронту, хоча й дещо знизив кількість самих обстрілів та їх інтенсивність. Зокрема, минулої неділі зафіксовано п’ять обстрілів наших оборонних укріплень, унаслідок яких зазнали поранень двоє українських захисників, ще один отримав бойове травмування.
 
За словами речника Міноборони України з питань АТО Дмитра Гуцуляка, постраждалих військовослужбовців евакуювали до медичних установ. Стан їхнього здоров’я задовільний.
 
Як повідомляє прес-центр штабу АТО, на донецькому напрямку ворог застосував важкі 120-мм міномети по позиціях ЗСУ неподалік Кам’янки та Новотроїцького, чим грубо порушив Мінські домовленості. А поблизу селища Водяне бойовики обстріляли опорні пункти сил АТО з ручних протитанкових гранатометів. Крім того, у вечірній час противник активізувався довкола шахти Бутівка. У цьому районі окупанти випустили в бік українських захисників понад сорок мін калібру 82 мм i стріляли з гранатометів різних видів.
 
У свою чергу, українська сторона СЦКК заявляє, що ігнорування бойовиками ОРДЛО заявок на проведення ремонтних робіт на об’єктах інфраструктури у найближчій перспективі може призвести до аварійних ситуацій iз непередбачуваними наслідками. «Термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО «Інкор і К°» біля н.п. Новгородське», — заявили в СЦКК. І додають, що подібні дії ватажків ОРДЛО можуть призвести до екологічної катастрофи на Донбасі, наслідки якої відчують на собі всі мешканці по обидва боки лінії розмежування.
 
За даними української сторони, бойовики ОРДЛО також блокують відновлення газопостачання до населених пунктів Мар’їнка та Красногорівка Донецької області. Без газу та тепла перебувають тисячі мирних мешканців, десятки об’єктів соціальної інфраструктури та низка підприємств регіону. 
 
Серед робіт, які необхідно провести, — відновлення освітлення на газорозподільчій станції та експертиза стану газопроводу-відводу в районі траси Запоріжжя — Донецьк. 
 

А ТИМ ЧАСОМ....

Населений пункт Катеринівка Луганської області, розташований поблизу лінії розмежування, повернуто з так званої «сірої зони» під контроль України, повідомляє прес-центр штабу АТО. Там додали, що військовослужбовці Збройних сил України допомагають місцевому населенню у вирішенні нагальних питань i повернення до мирного життя.
 
Жрналіст Андрій Цаплієнко написав у «Фейсбуцi», що Катеринівка —це п’яте село за два місяці, яке українські військові повернули Україні. Він згадує, що був тут майже рік тому: «Тоді це була небезпечна «сіра зона», і на вулиці можна було побачити бойовиків».
 
«Наших військових зустрічали надзвичайно тепло. Просили відкрити блокпости і запустити хоча б автобус до «великої» України. Катеринівка вдома», — написав журналіст.
Нагадаємо, 31 січня Збройні сили України взяли під контроль село Новоолександрівка в Попаснянському районі Луганської області, яке перебувало в так званій «сірій зоні» між позиціями ВСУ і бойовиків.