«Що це було?»: чому нова стрічка з Меттом Деймоном «Зменшення» не вражає

06.02.2018
«Що це було?»: чому нова стрічка з Меттом Деймоном «Зменшення» не вражає

Коли зменшуються до 12 см. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

Коли очікуєш багато — і розчаровуєшся більше.
 
Після «Марсіанина», який  у 2016 році отримав два «Золоті глобуси» і був номінований на «Оскар» у категорії кращий фільм, появу Метта Деймона не можна було пропустити.
 
Але вимальована багатьма глядачами феєрична нова зустріч у фільмі «Зменшення» у переважного числа кіномрійників залишила питання: а що це було?
 
Подібні відчуття переживали після перегляду кілька років тому стрічки «Біля моря», режисеркою якого стала Анджеліна Джолі, а знімалася у головній ролі тоді ще зi своїм чоловіком Бредом Піттом.
 
Щоправда, «Зменшення» дещо врятував комедійний жанр, разів надцять протягом какафонічного нединамічного розвитку подій посміхнутися вдається.
 
В американському науково-фантастичному фільмі, знятому Александром Пейном, намішано  немало різного: і цілеспрямоване зменшення людей із метра сімдесяти до 12 сантиметрів заради вирішення екологічних проблем на планеті й покращення власного фінансового становища; і подружня єдність, і політичні гоніння, й особливі потреби людей з фізичними вадами; і протиставлення безтурботного життя і майже жебрацького; фанатизм і вміння відмовлятися від навіяних переконань, підключати раціо.
 
Але від кадру до кадру відчуваєш якесь неначе вимушене уповільнене роздумування: а якими б манівцями провести ще глядачів?
 
А «Зменшення», до речі,  номінували на головну нагороду Венеційського кінофестивалю. Стрічка про менеджера Пола Сафранека, якого грає Метт Деймон.
 
Разом із дружиною вони наважуються приєднатися до числа «ліліпутів», які утворюють свою колонію-поселення із назвою «Країна розваг».
 
Щоправда, прекрасна половина в останню хвилину задкує від спільного рішення — і залишається у світі звичайних людей.
 
У фільмі, який починається кадрами про експериментальне зменшення піддослідних щурів, потім досить детально показують, як у спеціально обладнаному медичному центрі зменшують людей: наголо бриють усі частини тіла, виймають усі пломби (бо, як потім з’ясується, якщо у когось не догледять — вона у процесі мініатюризації розірве голову).
 
Глядачам чітко показують, як звичайні люди перетворюються на коротунів, яких почергово медперсонал згортає на спеціальні лопатки.
 
Зовсім недовго «Країна розваг» навіює ілюзії райського життя. Бо й у світі людей зменшених — проблеми, як і в звичайних: хтось страждає і голодує, інший — прагне наживи.
 
Починається усе з дрібниці — нерегульована температура води у крані в розкішному будинку. Безтурботний, але підприємливий сусід Сафранека робить прогноз: «Багаті тут стануть заможнішими, а бідні — просто малими...»
 
Фільм «Зменшення» показує колонію «ліліпутів» не лише в Америці, а й у Норвегії. Тому під кінець перед глядачами розгортається краса скандинавської країни.
 
Там остаточно з’ясовують особисті стосунки Сафранек і дисидентка з В’єтнаму (акторка Хонг Чау, народилася у Таїланді), якій  головний герой стрічки ненароком ще в Америці зламає протез. Але все закінчиться хепі-ендом.