США мають намір запровадити нові санкції проти Кремля

02.02.2018
США мають намір ввести нові санкції проти Росії на основі так званого «Списку Путіна».
 
Міністр фінансів США Стівен Мнучін поінформував про це американських конгресменів у вівторок, 30 січня, після критики адміністрації президента у зв’язку з недостатніми діями у цій справі, — пише американське видання «Уолл-Стріт Джорнел».
 
Конгрес­мени звинуватили адміністрацію Трампа в тому, що «вона недостатньо покарала Москву», — пише газета.
 
Як пише «Уолл-Стріт Джорнел», «чиновники адміністрації Трампа поінформували Конгрес, що тогорічна публікація переліку російських оборонних компаній є достатньою, аби зупинити підписання договорів на придбання озброєння, а тому в нових санкціях немає потреби».
 
Після публікації «переліку Путіна» жодних санкцій проти жодної з осіб у переліку не було введено, — додає видання.
 
Як не зазначено і жодних термінів або законодавчих вимог для їх введення.
 
У свою чергу, міністр Мнучін відкинув звинувачення у повільному введенні санкцій проти Росії, наголосивши, що нові каральні заходи будуть опрацьовані у найближчі місяці, можливо, навіть за місяць. 
 
А вже сьогодні США можуть запровадити санкції на придбання міжнародними інвесторами російського державного боргу.
 
Одним із найбільших ризиків для Росії в цих санкціях експерти вважають обмеження на вклади нерезидентів у російські цінні папери.
 
Найжорсткiший варіант, який обговорюється у Вашингтоні, — повна заборона на придбання іноземцями російських цінних паперів — облігацій федеральної позики.
 
Це значно послабить стабільність та вартість російського рубля.
 
За даними Центробанку Росії, номінальний обсяг федеральної позики, яка належить нерезидентам, на 1 грудня 2017 року становив 2,183 трильйона рублів, а це 32,1% від загального обсягу облігацій федеральної позики (сім трильйонів рублів).
 
Експерти не раз наголошували, що є прямий зв’язок між вкладами нерезидентів та забезпеченням стабільності рубля.
 
За вчорашнім офіційним курсом, за один долар давали 56,18 рубля. У разі виведення нерезидентами своїх вкладів цей курс миттєво зросте на п’ять рублів. 
 
Заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак вчора бадьоро запевнив, що нові санкції США на придбання російських облігацій федеральної позики не будуть становити суттєвої загрози для російської грошової одиниці, оскільки чиновники розраховують на внутрішніх інвесторів, зокрема на російські банки, які куплять облігації.
 
Також закордонні інвестори можуть обійти американські санкції через офшори. Але експерти не настільки оптимістичні й бачать у цьому намагання зберегти гарний вираз обличчя при поганій грі. 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Президент США Дональд Трамп 30 січня (о 4-й ранку за Києвом 31 січня) виступив зi своєю першою щорічною промовою перед обома палатами Конгресу.
 
Виступ тривав приблизно 80 хвилин і стосувався переважно внутрішніх проблем США, зокрема відновлення зруйнованої інфраструктури країни після ураганів і повеней, що спустошили деякі штати, чи змін у питанні імміграційної політики. Він наголосив, що «не було кращого часу, аби почати жити, як в «американській мрії».
 
Основними викликами для США Трамп назвав тероризм i таких суперників, як Росія та Китай. І це була єдина згадка Росії у виступі.
 
Питання втручання Москви в американські вибори та можливе запровадження нових санкцій за це президент США не зачіпав. У зверненні він, в основному, вихваляв досягнення власної адміністрації.