Космос Каденюка: із першим космонавтом України прощатимуться 2 лютого у Києві

02.02.2018
Космос Каденюка: із першим космонавтом України прощатимуться 2 лютого у Києві

Герой України Леонід Каденюк.

Першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, який раптово помер від зупинки серця під час пробіжки 31 січня, поховають на Байковому цвинтарі у Києві 2 лютого.
 
Церемонія прощання проходиме в клубі Кабінету Міністрів iз 11:00 до 13:00, повідомило Державне космічне агентство.
 
Завдяки Леоніду Каденюку Гімн України лунав у космосі. У 1997 році — з 19 листопада по 5 грудня  — він здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.
 
Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох, щоб вивчити вплив стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.
 
Уродженець села Клішківці Хотинського району Чернівецької області днями, 28 січня, відсвяткував свій 67-й день народження. Леонід Каденюк — льотчик та космонавт-випробовувач.
 
Довгий час працював із багаторазовою космічною станцією «Буран». Перший астронавт незалежної України, Герой України, народний депутат 4-го скликання, генерал-майор Збройних сил України, заступник генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики. Минулого року видав книгу «Місія — Космос».
 
«...Говорили ми не тільки про космос, а й про земне, про людей, події, які надихають, цікаві книги, про любов до мами, України, до життя, — розповідає про інтерв’ю з першим астронавтом незалежної України журналістка Юлія Косинська. — «Взяв із собою в космос касету з українськими піснями, — пригадував Леонід Костянтинович. — Слухав «Червону руту» Івасюка, прокидався під Гімн України. Така наша Земля красива з космосу! Там найбільше розумієш, як ти любиш рідну землю... І дуже скучаєш».