Російський суд відмовився розглядати позови Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза до адміністрації Путіна

02.02.2018
Тверський районний суд відмовився розглядати позови Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза до адміністрації президента РФ на тій підставі, що Володимир Путін — особа недоторканна та має імунітет від судового переслідування.
 
Адвокат кримських татар Микола Полозов вважає, що робиться все для того, щоб приховати інформацію та ввести в оману його підзахисних.
 
Насправді позови подавалися до адміністрації президента РФ, а не до окремого посадовця, тому відмову складено на підставі неправдивих даних.
 
Крім того, всі відомості про ці укази виявилися засекреченими.
 
Суть позовів зводилася до того, щоб адміністрація Путіна надала інформацію про укази президента про помилування Чийгоза та Умерова за запитом сторони захисту.
 
Адже зараз правовий статус Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова у Росії та підконтрольних їй територіях так і не визначений.
 
— Спочатку ми місяць безрезультатно чекали на відповідь, а зараз з’ясувалося, що всі долучені до позову документи суддя направила до Криму, — обурюється адвокат Микола Полозов. — У мене є всі підстави вважати, що вони все ще не дійшли до правосуддя.
 
Нагадаємо, що Ахтем Чийгоз був фігурантом найгучнішого та найтривалішого кримінального процесу на окупованому півострові Крим.
 
Патріоту України загрожував тривалий термін ув’язнення за участь у подіях під Верховною Радою Криму в лютому 2014 року.
 
А проти його побратима Ільмі Умерова співробітники ФСБ Росії сфабрикували справу, на підставі якої його звинуватили у закликах до сепаратизму. Саме так окупанти сприйняли слова про те, що Крим повинен бути українським.
 
Більше двох років на політв’язнів тиснули. Тільки активна допомога з боку світової громадськості допомогла добитися того, що обох ув’язнених звільнили з-під варти вже восени 2017 року.
 
Засуджені в окупованому Криму активісти Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров були таємно вивезені на територію Туреччини 25 жовтня. Їх видали турецькій стороні на підставі домовленості між Путіним та Ердоганом. 
 
Після звільнення активісти Меджлісу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз не отримали від російської влади жодних документів про їх переміщення.
 
За словами адвоката Миколи Полозова, єдиний документ, який отримав Ахтем Чийгоз у СІЗО, — довідка про звільнення, а ось Ільмі Умеров узагалі опинився за межами Криму без будь-яких підтверджувальних документів.
 
Згідно з наявними паперами, Чийгоз та Умеров досі перебувають у Криму. В’їзд до окупованого півострова з території України для них є неможливим.