Спортивний арбітражний суд повернув медалі сочинських Ігор частині російських олімпійців

02.02.2018
Спортивний арбітражний суд повернув медалі сочинських Ігор частині російських олімпійців

Спортивний арбітражний суд визнав недостатньою доказову базу, на основі якої МОК відібрав у росіян значну частину медалей домашньої Олімпіади-2014. (Фото з сайта olympic.org.)

Поки Міжнародний олімпійський комітет вирішував, кого з російських атлетів у персональному порядку допускати під нейтральним прапором до участі в зимовій Олімпіаді в Пхенчхані, Спортивний арбітражний суд у Лозанні у перший день лютого виніс доволі несподіване рішення, задовольнивши апеляції одразу 28 російських спортсменів, результати котрих — на Іграх-2014 в Сочі — були анульовані МОКом.
 
Завдяки цьому до російської скарбнички, скоріше за все, повернуться одна золота, шість срібних та дві бронзові нагороди й, як результат, «триколірні» знову піднімуться на перше загальнокомандне місце в медальному протоколі домашньої Олімпіади.
 
«Ми ніколи не сумнівалися в тому, що наші спортсмени абсолютно заслужено отримали усі ті медалі, які були завойовані в Сочі. Добре, що судова інстанція це повністю підтвердила, довела їх чистоту — це дуже важливо з точки зору майбутнього самих спортсменів і з точки зору організації роботи в спорті вищих досягнень у нашій країні», — заявив прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв.
 
При цьому одразу слід зауважити, що далеко не всі справи російських олімпійців, на котрих МОК наклав суворі санкції у вигляді довічної заборони їхньої участі в Олімпійських іграх, отримали ви­правдальний судовий вердикт. 
 
Зокрема, йдеться про 11 атлетів-порушників антидопінгових правил, яким лише пом’якшили дискваліфікацію, замінивши довічний її характер на «разовий», що означає «бан» лише однієї Олімпіади.
 
«Підтверджені спортивним арбітражним судом порушення одинадцятьма російськими атлетами антидопінгових правил чітко свідчать про те, що на Іграх у Сочі господарі вдалися до системного маніпулювання антидопінговою системою», — так у МОК відреагували на вердикт САС, додавши, що подібне рішення може негативним чином у майбут­ньому вплинути на боротьбу з допінгом у світовому спорті.
 
Щодо долі 28 виправданих російських олімпійців, серед яких бобслеїсти, скелетоністи, лижники, ковзанярі, саночники та хокеїстки, то прем’єр-міністр РФ уже дав розпоря­дження всім державним інстанціям у максимальному обсязі сприяти підготовці та відрядженню спортсменів на Ігри в Південну Корею.
 
Паралельно з цим у МОК заявили, що вердикт суду не гарантує автоматичної участі виправданих російських олімпійців у Пхенчхані, адже своїм рішенням суд не визнавав росіян невинуватими в порушенні антидопінгових правил.
 
Як пояснюють у МОК, питання лише в тому, що суду виявилося недостатньо доказів, зібраних комісією Деніса Освальда. 
 
«Рішення виконавчого комітету МОК від 5 грудня 2017 року, яким позбавили Російський олімпійський комітет членства в олімпійській сім’ї, залишається чинним. Це значить, що російські атлети можуть узяти участь в Олімпійських іграх у Пхенчхані лише на основі запрошення Міжнародного олімпійського комітету», — заявили в МОК.