«Тотальна оборона»: Швеція готується до війни з Росією

31.01.2018
Сподівайся на краще, але готуйся до найгіршого — за таким принципом діє Швеція з огляду на агресивну політику Росії останніх років, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на статті в британських газетах «Дейлі Телеграф» та «Файненшл Таймс».
 
Анексія Криму Росією, військова підтримка українських сепаратистів, а також активізація та численні військові навчання поблизу країн Балтії та Скандинавії викликали глибоке занепокоєння у Швеції.
 
Ця нейтральна і цілком дружелюбна країна почала переглядати витрати на оборону, скорочені по закінченні «холодної війни», та посилювати військову готовність на тлі громадських дебатів щодо вступу до НАТО, спричинених вторгненням російських літаків та підводних човнів у повітряний простір та води Швеції, зазначає «Дейлі Телеграф».
 
Крім того, уряд Швеції планує перевидати посібник про те, що робити громадянам у разі початку війни з Росією.
 
Брошура, яку планують надіслати 4,7 мільйонам домогосподарств Швеції, розповість, яким чином долучатися до «тотальної оборони» країни під час війни, де брати воду, харчування та як обігріватися.
 
Буклет з робочим заголовком «У випадку кризи або війни» опубліковують і розповсюдять у травні.
 
Інструкції мають допомогти кожному шведу пережити перший тиждень війни без води та електричного струму, доки надійде допомога зовні.
 
У брошурі уряд також навчає населення та владу регіонів, як співпрацювати з цивільною обороною, вести спротив актам саботажу та дезінформації.
 
У книжечці також міститимуться рекомендації щодо боротьби із загрозами кібернападів, тероризму та зміни клімату.
 
Востаннє такий документ роздавали жителям Швеції 1961 року.
 
Британське видання наголошує: «публікація виходить у час, коли у Швеції щораз гучнішими стають дебати на тему оборони та безпеки, загрози з боку Росії та ймовірного приєднання до НАТО».
 
Очільниця проекту в шведському агентстві цивільної оборони Крістіна Андерссон звернула увагу, що «кожне суспільство мусить бути готовим до конфлікту, і не лише військового».
 
Крістіна Андерссон додала: «Ми не вживали таких слів як тотальна оборона та готовність впродовж 25-30 років або й довше. Тому знання в суспільстві є невеликими».
 
«Файненшл Таймс» нагадує, що реакцією Швеції на закінчення холодної війни був так званий мирний дивіденд, тобто зменшення витрат на оборону.
 
«Але після анексії Криму Росією 2014 року та кількох нещодавніх візитів чужої авіації та підводних човнів у шведській економічній зоні влада змінила курс», — відзначає видання.
 
З 2014 року Швеція збільшила витрати на армію і знову, вперше за 10 років, розмістила військо на острові Ґотланд у Балтійському морі.
 
Крім цього, торік ця країна проголосувала за відновлення обов’язкової військової служби, яка була відмінена 2010 року: відповідний закон набрав чинності з 1 січня. Її тривалість — від 9 до 12 місяців.
 
Також торік проведено найбільші за 23 роки оборонні навчання, в яких брали участь 19 тисяч шведів та їхніх союзників із Фінляндії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Франції, Норвегії та США.
 
Нейтральна Швеція не належить до жодних військових союзів, але здійснює тісну військову співпрацю зі своїми скандинавськими сусідами — країнами НАТО.