Найкорумпованішими в Україні виявились є суди, а НАБУ — «антикорупційний чемпіон»

31.01.2018
Представники міжнародних компаній в Україні вважають корупцію поширеним явищем, а Антикорупційний суд — ключовим кроком до вирішення цієї проблеми.
 
Про це йдеться в опитуванні щодо сприйняття рівня корупції в Україні Американської торговельної палати.
 
За результатами опитування, 36% респондентів вважають, що рівень корупції дещо знизився за останній рік (у 2016 році таких було 47%).
 
Тоді як Національне антикорупційне бюро України, на думку більшості опитаних, є таким собі «антикорупційним чемпіоном» у 2017 році. 
 
 Половина респондентів вважає запуск електронних декларацій найбільшим успіхом в антикорупційній боротьбі за останній рік.
 
При цьому 76% представників бізнес-спільноти не вважають за необхідне вдаватися до корупції, аби мати більше шансів на успіх в Україні.
 
Також представникам бізнесу було запропоновано обрати, що, на їхню думку, є ключовим кроком, який Україна має зробити для досягнення прогресу в боротьбі з корупцією.
 
Більше половини респондентів таким кроком обрали створення Антикорупційного суду.
 
За результатами дослі­дження, 71% респондентів вважають, що найкорумпованiшими державними органами є суди, 54% вважають, що це податкові та митні органи, 34% — що це місцеві органи влади.
 
«Корупція залишається проблемою для представників бізнесу в Україні. 89% опитаних вважають, що боротьба з корупцією є першочерговою для покращення бізнес-клімату в Україні. 76% представників бізнес-спільноти України не вважають за необхідне вдаватися до корупції, аби досягти успіху», — прокоментував президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.
 
І додав: «Водночас 91% респондентів зазначили, що стикалися з корупцією під час ведення бізнесу в Україні, це на 10% більше, ніж торік. Боротьба з корупцією та створення Антикорупційного суду мають стати пріоритетом на 2018 рік, адже, на думку бізнес-спільноти, викорінення корупції є ключем до економічного зростання та залучення прямих іноземних інвестицій».
 
Результати опитування за останні чотири роки показують, що у 2017 році 96% респондентів відповіли, що корупція є широко поширеним явищем в Україні.
 
Для порівняння, цей показник у 2016 році склав 97%, у 2015 році він становив 98%, а у 2014 — 99%.
 
Саме ж дослідження базується на оцінці сприйняття ситуації міжнародною бізнес-спільнотою, що працює в Україні сьогодні (в опитуванні взяли участь 184 респонденти, з яких 80% є представниками міжнародних компаній).