У МВС запевняють, що рівень довіри українців до правоохоронних органів зріс

30.01.2018
У МВС запевняють, що рівень довіри українців до правоохоронних органів зріс

У Києві відбулася підсумкова колегія МВС України за результатами роботи у минулому році.
 
На зібранні були присутні керівництво правоохоронного відомства і високi поліцейськi чини.
 
Як повідомив присутнім голова Нацполіції України Сергій Князєв, у минулому році в Україні вчинено найменше замовних убивств за часи незалежності й навіть, попри складні умови та обстановку в державі, поліції вдалося забезпечити контроль над криміногенною ситуацією.
 
«Кiлькiсть злочинів зменшилася майже на 78 тисяч. Також розкрито та розслідувано 215 тисяч злочинів, що на 36 тисяч більше, ніж у 2016 році», — повідомив Сергій Князєв. Він зазначив, що визначальним фактором є зменшення кількості вчинених убивств та тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками.
 
За його словами, здобутком поліції стало розкриття цілої низки резонансних убивств.
 
Сергій Князєв запевнив, що для правоохоронців важлива особа кожного потерпілого, адже за всіма вбивствами та іншими особливо тяжкими злочинами поліція проводить необхідні слідчі та оперативні дії.
 
«На підтвердження своїх слів зауважу, що з кожних 10 вбивств, учинених у 2017 році, у 9 ми встановили особу злочинця та притягнули його до кримінальної відповідальності. До речі, це один із найвищих показників iз розкриття вбивств за останні 5 років», — наголосив Сергій Князєв.
 
Він зазначив, що таких результатів поліція досягла завдяки поліпшенню взаємодії  слідчих, оперативних та експертно-криміналістичних підрозділів.
 
Зокрема, прикладом такої ефективної взаємодії стало припинення діяльності злочинної організації iз семи осіб, що діяла на території Києва впродовж 2017 року.
 
Результати вдалої роботи системи МВС — рівень суспільної довіри, вважає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков:
 
«За даними соціологічного опитування, яке було проведене у жовтні 2017 року, рівень довіри до органів системи МВС характеризується наступним чином: Нацгвардія — 52,6 %, Держслужба з надзвичайних ситуацій — 50,5 %, Державна прикордонна служба — 46,4 %,  Нацполіція в цілому — 39,3 %, патрульна поліція — 40,9 %, що значно перевищує показники дореформеного періоду», — сказав міністр.
 
Очільник МВС наголосив, що на сьогодні важливо визначити механізми, за якими буде  оцінюватися робота поліції у 2018 році і ні в якому разі не треба переходити межі дозволеного:
 
«Не будь-якими способами можна добитися розкриття злочинів. 25% населення України схвалює насилля і тортури проти певної категорії злочинців. Але ми повинні знати ту червону лінію, через яку не можна переступати ні заради розкриттів, ні заради показників», — зазначив він.
 
Міністр підкреслив, що роботу міністерства та центральних органів виконавчої влади, які входять до сфери його відповідальності, ускладнювала низка факторів, найбільш вагомими з яких є продовження агресії Росії, збереження високого рівня кримінальної активності та поширення незаконного обігу зброї.
 
Додамо, що в 2017 році іноземні партнери (країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія та інші) надали поліції допомогу на 200 млн. гривень, технічно і консультативно підтримали в розбудові відомства.
 
На колегії відбулося також нагородження поліцейських, які найбільше відзначилися при виконанні службових обов’язків.