Тіллерсон поклав відповідальність за використання хімічної зброї в Сирії на Росію

26.01.2018
Тіллерсон поклав відповідальність за використання хімічної зброї в Сирії на Росію

Внаслідок останньої хімічної атаки постраждали здебільшого діти.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив у вівторок, 23 січня, що саме Росія відповідальна за атаки з використанням хімічної зброї у Сирії.
 
«Понад 20 цивільних жителів, в основному діти, постраждали, найімовірніше, внаслідок атаки з використанням хлору в Східній Гуті», — сказав Тіллерсон у Парижі, на міжнародній конференції, присвяченій проблемам заборони хімічної зброї.
 
Східна Гута — район поблизу Дамаска — останній, що перебуває під контролем повстанців. Ось уже чотири роки цей район, населення якого становить майже 390 тисяч осіб, перебуває в облозі урядових військ.
 
Тіллерсон наголосив, що влада в Дамаску «ймовірно, продовжує використовувати хімічну зброю проти сирійців».
 
«Хто б не здійснював атаки, в кінцевому підсумку саме Росія відповідальна як за жертви у Східній Гуті, так і за сирійців, яких атаковано хімічною зброєю від початку російського вторгнення у Сирії», — наголосив держсекретар США. 
 
Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що в Східній Гуті тільки за перші десять днів 2018 року жертвами нової хвилі повітряних атак і наземних операцій стали щонайменше 85 мирних жителів.
 
Східна Гута є стратегічно важливою територією для всіх сторін конфлікту в Сирії.
 
Контролюючи цю територію, повстанці можуть вести звідси обстріл і завдавати ракетних ударів по житлових кварталах Дамаска, що також призводить до жертв серед мирного населення сирійської столиці.
 
Східна Гута в 2017 році була оголошена Росією, Іраном і Туреччиною зоною деескалації. Незважаючи на це, по району досі завдають ударів.
 
Свої заяви Тіллерсон зробив на першій зустрічі Міжнародного партнерства проти безкарності щодо застосування хімічної зброї у Парижі.
 
Участь у ній взяли представники 29 країн, зокрема США, Велика Британія, Німеччина, Україна, Туреччина, Японія, Південна Корея, Австралія, Польща.
 
Рекс Тіллерсон анонсував, що створена на конференції у Парижі нова міжнародна група покликана «покінчити з безкарністю за використання хімічної зброї».
 
США та 28 інших держав, які підписали договір, мають намір «ефективніше ідентифікувати та карати» кожного, хто її використовує.
 
За інформацією міністерства закордонних справ Франції, ці країни підтримають низку проектів, спрямованих на зміцнення співпраці в боротьбі з безкарністю тих, хто використовує або розробляє хімічну зброю.
 
Учасники ініціативи прийняли «Декларацію правил», яка стосується співпраці країн у галузі боротьби з використанням хімічної зброї.
 
Така діяльність передбачає збір та обмін інформацією задля притягнення до відповідальності осіб, які здійснили хімічні атаки. 
 
 

ДО РЕЧІ 

Небоєздатна «несокрушимая і легендарная»
 
Російська армія є повністю недієздатною, що було доведено операцією в Сирії. Таку думку висловив ізраїльський політолог, спеціаліст по Близькому Сходу Авраам Шмулевич, повідомляє «Апостроф».
 
За його словами, єдине, що домогає тримати репутацію російської армії на плаву — це Україна.
 
«У Росії застарілі літаки, відсоток застосування високоточної зброї, сучасних бомб або ракет — мізерний, навіть менший, ніж під час війни з Грузією, де було 8%. Під час «Бурі в пустелі», більш ніж за десять років до війни РФ проти Грузії, в американців високоточних сучасних бомб і ракет було під 90%. Але Україна тримає репутацію Росії. Саме українське військово-політичне керівництво постійно розповідає про військову силу Росії, мовляв, яка вона страшна, яка в РФ потужна авіація, що українці навіть війну не оголошують, інакше Росія цю авіацію застосує», — відзначив Шмулевич.
 
Він додав, що реально проти сучасної армії, наприклад Ізраїлю чи США, збройні сили РФ небоєздатні. Та й в Україні, додав експерт, у Москви теж не все задумане вдалося.