Укргідрометцентр оголосив штормове попередження відразу в 11 регіонах

26.01.2018
Синоптики прогнозують похолодання до мінус 23 градусів уночі на півночі та у центральній частині країни, а також хуртовини та ожеледицю.
 
Станом на зараз в Україні все ще залишалися знеструмленими 69 населених пунктів у 5 областях: найбільше від вітру постраждали Одеська та Черкаська області.
 
А ось зі снігом найбільш складна ситуація склалася на Запоріжжі, де зі снігового полону рятувальники ДСНС визволили 780 людей та 360 легковиків, а також на Дніпропетровщині, де, окрім 200 приватних автомобілів, із заметів довелося витягувати дев’ять машин «швидкої допомоги». 
 
На даний час обмежено рух великогабаритного транспорту на трасах Р-37 Енергодар — Василівка — Бердянськ (довжина 76 км), М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ (довжина 44 км) та Т-0811 Веселе — Новобогданівка (довжина 36 км).
 
На цих ділянках шляхів працює спеціальна техніка й бригади рятувальників. Крім того, обмежено рух транспорту на південно-об’їзній дорозі міста Дніпро.
 
Сильні снігопади порушили звичний ритм життя людей і на півдні України: Херсонщину, Миколаїв та Одесу завалило снігом. Морози (від -10 до -18 градусів уночі) змусили керівників навчальних закладів прийняти рішення про продовження терміну зимових канікул.
 
У багатьох містах України через холоди закривають навіть виші, щоб заощадити на оплаті рахунків за опалення, а студентів — переводять на дистанційну форму навчання.
 
Така практика, до речі, обумовлена також розвитком технологій, коли для отримання нових знань абітурієнти можуть користуватися перевагами зв’язку через iнтернет.
 
Істотне погіршення погодних умов торкнулося і сходу України: на Донеччині та Луганщині пару днів тому пройшов крижаний дощ, а зараз снігові замети вже досягають позначки у 70 сантиметрів!
 
За словами синоптиків, рясні снігопади в 2018 році на 30 відсотків перевищили середньомісячну норму  та завдають безліч проблем місцевим комунальним службам.
 
На дорогах різко зросла кількість ДТП, а під кабінетами медиків у лікарнях вишикувалися довгі черги з хворих пацієнтів.
 
Відзначимо, що зимовий циклон прийшов до України з Європи, де вже накоїв біди у Німеччині та Нідерландах, змусивши чиновників терміново закривати аеропорти та закликати своїх громадян залишатися вдома або користуватися громадським транспортом.
 
Зараз подібна ситуація склалася й у нашій країні, хоча синоптики обіцяють, що до серйозних катаклізмів природи справа не дійде.
 
Сувора зимова погода затримається в Україні аж до початку весни, хоча буде мінливою: різкі похолодання чергуватимуться з невеликими потеплінням.
 
Наприкінці січня підвищення температури повітря до п’яти градусів тепла синоптики прогнозують уже з 28 числа, а от у лютому найбільші морози очікуються до Дня святого Валентина.
 
На період похолодання зросте й кількість опадів: дощ чергуватиметься зі снігом, але рівень морозів буде дещо нижчим, аніж у січні.
 
Найбільше похолодання традиційно очікується на півночі та у центральній частині України, де температура повітря вночі опуститься до 10 градусів нижче нуля.