У Львові влаштували флешмоб #ягодуюптахів

26.01.2018
Зима, безперечно, найважчий час для пернатих.
 
Із цілісіньких сотень дрібноти весну вдається зустріти лише ліченим одиницям, і справа зазвичай не в морозі.
 
Просто для підтримки достатньої температури тіла птаство витрачає багато енергії, яку має натомість отримувати з їжі, а взимку її катма.
 
Тому львівські екологи організували для містян спеціальний флешмоб ягодую птахів.
 
Умови доволі прості: варто лише опублікувати у Facebook фото, на якому ви підгодовуєте пернатих, із хештегом #ягодуюптахів, позначити в дописі Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, i, на останок, цікаво підписати світлину.
 
Опісля проведеної процедури, найкреативніших учасників очікують заохочувальні подарунки — друкована продукція з меседжами про екологію.
 
Обласні екологи сподіваються: маючи відповідні стимули, містяни з більшим завзяттям братимуться за справу.
 
Тим паче врятувати птахів від го­лод­ної смерті — просто: варто розвісити годівнички і не забувати поповнювати їх підходящим кормом.
 
Власноруч вирізати пластикову домівку можна за лічені секунди, для креативніших альтернативою пластику послугує дерево.
 
До виготовлення «їдалень» можна підійти з фантазією, потрібно лише пам’ятати, що годівниця обов’язково повинна мати дах, інакше корм може бути засипаний снігом або залитий дощем, також не робіть маленькі вхідні отвори, вони повинні бути настільки широкими, щоб пташка могла спокійно проникнути всередину годівниці і безперешкодно залишити її. 
 
До харчів птаство не вибагливе, воно прилітатиме, аби подзьобати зернят пшона, проса, овесу, пшениці та несоленого сала. 
 
Не можна підгодовувати пернатих смаженою, гострою, жирною, кислою або зіпсованою їжею. Важливо розуміти, що птахи нерідко гинуть саме через отруєння. 
 
В останні десятиліття у багатьох видів пернатих чітко простежується тенденція не обтяжувати себе важкою міграцією та залишатись на території України, це пов’язано зі зміною клімату, зими зараз стають менш суворими, особливо на заході. Тому не дивно, що львів’яни намагаються ще більше «одомашнити» пернатих.
 
Про птаство потрібно піклуватися аж до весни, адже це вагома інвестиція в майбутнє: птахи влітку знищуватимуть шкідників і ви зможете поласувати чимось смачненьким. Також не забувайте робити це з дітками, аби вчити їх піклуватися про довкілля.