Нова Ліга націй: УЄФА започаткував ще один турнір для збірних

26.01.2018
Нова Ліга націй: УЄФА започаткував ще один турнір для збірних

Зігравши наприкінці минулого року зі словаками «товарняк», у нинішньому «синьо-жовті» зіграють зі старими знайомими два матчі в Лізі націй.

В останні роки наставники національної збірної України — спочатку Михайло Фоменко, а згодом і Андрій Шевченко — пояснюючи не надто переконливі результати очолюваних ними команд, посилалися на відсутність у їхніх підопічних досвіду проведення матчів iз найсильнішими збірними планети.
 
У ФФУ пояснювали, що товариські поєдинки з грандами європейського та світового футболу коштують занадто дорого.
 
Приміром, аби збірна Аргентини на чолі з зірковим Ліонелем Мессі восени минулого року зголосилася на матч зі збірною Росії в Москві, Російському футбольному союзу довелося викласти аргентинській федерації мільйон доларів.
 
Натомість український футбол таких можливостей не має. Відтак максимум, на який можуть розраховувати «синьо-жовті» — поєдинки з футбольними середняками.
 
Грати ж матчі з представниками еліти випадає рідко: інколи — у відборі на ЧС або ЧЄ, часом — з нагоди якоїсь урочистості, як то було в листопаді 2011 року, коли до Києва на відкриття відновленого до Євро-2012 НСК «Олімпійський» приїздила збір­на Німеччини.
 
Однак після створення УЄФА нового турніру для збірних, який носитиме назву Ліга націй, в українських збірників вимальовується перспектива регулярних зустрічей з представниками елітарного футбольного клубу.
 
Щоправда, для цього в майбутньому турнірі, старт якого призначений на вересень 2018 року, а його жеребкування відбулося 24 січня у швейцарському Ньоні, збірній України потрібно виграти свою пульку в другому за рейтингом дивізіоні Ліги націй, де команді Андрія Шевченка випало змагатися з Чехією та Словаччиною.
 
Загалом, у турнірі, котрий, за задумом УЄФА, покликаний на заміну мало цікавим «товарнякам» й сприятиме «стабільному процвітанню футболу на рівні збірних», візьмуть участь 55 національних команд Старого світу.
 
Зважаючи на свій рейтинг, усі вони були розподілені між чотирма дивізіонами — «А» (12 колективів), «В» (12), «С» (15) та «D» (16) — по чотири «пульки» в кожному з них.
 
При цьому представники першої, елітної, когорти наприкінці сезону — в умовному «фіналі чотирьох» — розігруватимуть титул переможця ЛН.
 
Тоді як для найсильніших команд з інших трьох дивізіонів (знову таки — по чотири з кожного) передбачений процес підвищення в класі. Водночас на найгірші команди з дивізіонів «А», «В», «С» чекатиме рух донизу.
 
Аби змагання для учасників сезону 2018/2019 років виглядало привабливішим, УЄФА планує розіграти поміж переможцями кожного з дивізіонів — у стикових матчах — одну путівку на Євро-2020.
 
Варто відзначити, що альтернативний процес визначення додаткових учасників майбутнього Євро-2020 відбуватиметься вже після завершення групового раунду кваліфікації.
 
Усе для того, аби колективи-переможці своїх пульок, які через прямий відбір пробилися на ЧЄ-2020, змогли передати своє право на участь у «щасливому» «плей-оф» тим конкурентам, які квитків на єврофорум не мають.