З початку турецької наземної операції в Сирії загинули 24 цивільних — правозахисники

24.01.2018
Турецькі наземні війська увійшли в неділю на територію північної Сирії у рамках кампанії із витіснення курдських збройних формувань із прикордонної зони.
 
Про початок операції під цинічною назвою «Оливкова гілка» повідомив прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим. За його словами, мета військової кампанії — встановити 30-кілометрову «зону безпеки» в Сирії біля турецького кордону.
 
Кампанія розпочалася ще в суботу, коли турецька авіація обстріляла з повітря курдські загони народної оборони (YPG) у районі Афрін.
 
Із початку турецької операції  вже загинули щонайменше 54 бійці — як сирійських курдів, так і представників протурецьких формувань, повідомив Сирійський центр із моніторингу за дотриманням прав людини.
 
Кількість загиблих цивільних за останні три дні зросла до 24 осіб. Двоє з них загинули від рук курдських бійців, а решта — внаслідок турецьких авіаударів. 
 
Анкара вважає YPG сирійським відгалуженням забороненої «Робітничої партії Курдинстану», з якою турецька влада веде боротьбу всередині країни.
 
Вона вбачає загрозу в присутності YPG поблизу своїх кордонів.
 
Повідомлення про наступ Туреччини на позиції сирійських курдів приголомшило західних партнерів по НАТО, передусім США.
 
На вимогу Франції у понеділок відбулося спеціальне засідання Ради безпеки ООН. Воно закінчилося провалом, без прийняття жодного рішення з огляду на діаметрально протилежні позиції США та Росії.
 
Остання підтримує дії Анкари, оскільки бачить у них користь для президента Сирії Башара Асада та Ірану.
 
США не збираються позбавляти своєї підтримки курдські загони народної самооборони, оскільки таким чином вони переслідують ще одну політичну мету: хочуть обмежити вплив Ірану в регіоні.
 
Не можна дозволити Ірану реалізувати свою мрію про створення дуги в північному напрямку, заявив кілька днів тому держсекретар США Рекс Тіллерсон.
 
Водночас Москва спільно з Тегераном є найважливішим захисником президента Асада, тому в жодному разі не зацікавлена, аби вплив Ірану в Сирії зменшився.
 
Лінії зіткнення та конфлікти переплутались у цьому протистоянні. Військовими методами втихомирити регіон навряд чи вдасться.