Пенсії військовослужбовців мають зрости мінімум на 77% — міністр соцполітики

24.01.2018
Трагічні події на сході України кардинально змінили в більшості українців ставлення до військовослужбовців, адже «до того», чого гріха таїти, ставлення до армії як з боку самої держави, так і громадян було не найкращим.
 
Тож наразі не можуть не радувати запевнення міністра соціальної політики Андрія Реви, що розмір пенсій військовослужбовців зросте на 77 відсотків та врахує інтереси учасників бойових дій.
 
Відповідний законопроект уже підготовано, він перебуває на узгодженні в Кабінеті Міністрів. 
 
«Після початку Пенсійної реформи у 2017 році середня пенсія по країні зросла до 2448 гривень, а середня пенсія силовиків становить 2600 гривень, тобто вони практично зрівнялись. Це негативна та неправильна ситуація, адже військові повинні мати більшу пенсію. Тому після проведення змін у пенсійному забезпеченні військовослужбовців, за нашими розрахунками, пенсії військових мають зрости не менш як на 77 відсотків», — сказав пан Рева.
 
Якщо ці відсотки «перекласти» на зрозумілішу мову, то пенсії військових у середньому зростуть на 1500 гривень. У кожному конкретному випадку на розмір надбавки впливатиме стаж та розмір грошового забезпечення. 
 
Щоправда, залишається ще узгодити цей закон і внести до Верховної Ради, а наскільки швидко ухвалять його там, то вже на совісті народних депутатів.
 
Проте міністр запевнив: коли б не прийняли закон, але пенсії перерахують саме з 1 січня 2018 року — в законі прописана норма, якою встановлюється перерахунок саме з цієї дати.
 
Диференційовано підійшли творці закону й до пенсійного забезпечення військових щодо їхніх колишніх заслуг: міністр акцентував увагу на дорученні Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо першочергової підтримки законопроектом саме тих військовослужбовців, які брали участь у бо­йових діях, захищаючи Україну.
 
Це дозволить диференціювати в більшу сторону розмір пенсій цих військових порівняно з військовослужбовцями, які перебували в тилу. Залишається лише сподіватися, що цей нюанс у виплатах не пересварить військових пенсіонерів.