Головна тема — розкол світу: у Давосі розпочався Світовий економічний форум

23.01.2018
Сьогодні відбулося урочисте відкриття Світового економічного форуму (СЕФ) у швейцарському гірськолижному курорті Давос.
 
Робота цьогорічного 48-го форуму відбуватиметься з 23 по 26 січня.
 
Головна тема заходу — «Створення спільного майбутнього в розрізненому світі».
 
Організатори форуму пояснюють, що за цим розмитим гаслом міститься їхнє бажання знову об’єднати зусилля сильних світу цього в часи, коли глобальний контекст різко змінився: геостратегічні тріщини знову виникли на різних фронтах iз широкими політичними, економічними та соціальними наслідками.
 
Економічне процвітання та соціальна згуртованість вже не є такими, як раніше.
 
Українську делегацію на форумі очолить глава держави Петро Порошенко.
 
«Український дім» презентуватиме на форумі інновації та високі технології в українському аграрному секторі (виявляється, що у нас вони є), ІТ-рішення для агропромислового комплексу, а також все те, чим Україна може привабити інвесторів.
 
Давос — це майданчик як для дискусій у робочих групах, так і більш вузьких двосторонніх та багатосторонніх зустрічей високих учасників форуму з найбільш цікавих та актуальних для них питань та ділових інтересiв.  
 
«Конкуренція між націями та глибокі соціальні протиріччя в буквальному сенсі розривають сучасний світ на частини», — заявив на прес-конференції перед відкриттям форуму його засновник та директор Клаус Шваб.
 
Тема розколу світу значиться не лише в головній темі цьогорічного форуму, а й в атмосфері, в якій він відбувається.
 
Ще до початку зібрання в містах Швейцарії відбулися акції протесту проти участі в ньому президента США Дональда Трампа.
 
Європейці недолюблюють Трампа за те, що він є головним «розкольником» світу, нагадують його найбільший гріх за перший рік перебування в Білому домі — вихід США з Паризької кліматичної угоди. 
 
На форумі буде присутній уряд Швейцарії у повному складі (всі сім міністрів, один з яких виконує повноваження президента).
 
Федеральний президент Швейцарії, обов’язки якого цього року виконує міністр Ален Берсе, проведе з Трампом консультації на полях форуму.
 
Однiєю з головних тем буде екологія, захисту якої швейцарці безмірно віддані. Але, як каже прислів’я, ситий голодного не розуміє, а багатий — бідного.
 
Дискусії найбагатших та найвпливовіших людей світу відбудуться, але чи матимуть хоч якийсь результат?
 
Давос — не для бідних. Мiсце на матраці на підлозі чи в ліжку у спортзалі школи в дні проведення форуму обійдеться тисячам (небідних) журналістів, які висвітлюють форум, у 400 швейцарських франків (приблизно стільки ж в американських доларах) за ніч.
 
Не дивно, що журналістів та звичайних громадян статки учасників форуму цікавлять не менше, ніж його теми.
 
Так, Президент України Петро Порошенко дев’ятий у списку найбагатших учасників форуму в Давосі, його статки оцінюються у 1,6 млрд. доларів. Про це пише «Українська правда» iз посиланням на портал Cityam.com.
 
Американське видання звернуло увагу, що президент США Дональд Трамп перебуває на шостій сходинці зі статком у 4,9 млрд. доларів.
 
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що під час форуму Порошенко зустрінеться зi своїм американським колегою Дональдом Трампом, як «свій зі своїм», тобто як два президенти. 

ДО РЕЧІ

У день відкриття форуму дослідницька організація Oxfam оприлюднила свій щорічний звіт, в якому вказується, що 82% усіх багатств, створених упродовж 2017 року, належать 1% населення Землі.
 
Статки найбагатших людей світу впродовж минулого року зросли на 762 млрд. доларів.
 
Також за цей період зафіксовано рекордне за всю історію зростання кількості доларових мільярдерів — на цей час їх нараховується у світі 2043. Також торік Азія обігнала за кількістю мільярдерів США. Дійсно, сучасний світ «поділений», як ніколи.