Танцюристи на льоду стали кращими в українській команді фігуристів на ЧЄ у Москві

23.01.2018
Танцюристи на льоду стали кращими в українській команді фігуристів на ЧЄ у Москві

Харківські танцюристи Олександра Назарова та Максим Нікітін стали 11-ми на ЧЄ-2018. (Фото з сайта ufsf.com.ua)

Узагалі не маючи свого дуету в парному катанні та залишившись без власного повпреда в довільній програмі московського чемпіонату Європи, в двох інших змагальних програмах — танцях на льоду та одиночному жіночому катанні — Україна мала можливість постежити за повноцінним турнірним шляхом своїх лідерів — танцюристів Олександри Назарової й Максима Нікітіна, а також одиночниці Ганни Хниченкової.
 
Програвши національну першість юній Анастасії Архіповій, котра за браком років наразі не має права виступати на дорослих турнірах, саме Хниченковій дісталося право змагатися на континентальному форумі в столиці Росії.
 
Два минулі ЧЄ фігуристка з Дніпра завершувала на 21-му місці, відтак і наставники, й сама спортсменка розраховувала в Москві на покращення своїх здобутків.
 
Проміжне 13-те місце, котре Ганна посідала після короткої програми, обіцяли їй непогані перспективи.
 
Однак прикре падіння під час довільного прокату та, загалом, як відзначають експерти, неемоційне катання відкинуло Хниченкову в підсумковому протоколі далеко назад — на 23-тю сходинку.
 
У порівнянні з першим змагальним днем також не вдалося добитися прогресу в «табелі про ранги» й нашим танцюристам Назаровій/Нікітіну, щоправда, отримана підопічними Ігоря Шпільбанда після обов’язкового танцю 11-та позиція залишилася за ними й по завершенні довільного прокату.
 
З урахуванням стрімкого наближення Олімпіади, від харківського танцюваль ного дуету чекали в Москві певного прориву, котрим вочевидь вважалося б покращення минулорічного доробку.
 
Однак перевершити себе минулорічних, коли на ЧЄ-2017 в Остраві Олександра та Максим у пiдсумку фінішували дев’ятими, учні Шпільбанда не змогли.
 
Не виключено, що найкращий зразок свого колоритного — за мотивами «Піратів Карибського моря» — танцю вони приберегли на Пхенчхан, тоді як московський прокат — лише своєрiдна розминка.
 
А от для іншої української танцювальної пари — Дарина Попова/Володимир Бєліков — вихід на московський лід став першим знайомством iз дорослим світом континентального фігурного катання.
 
Завдяки успішному виступу своїх старших колег по збірній на минулорічному чемпіонаті світу, вперше за п’ять років українська збірна отримала право виставити на ЧЄ одразу дві пари танцюристів.
 
Феноменальним виступ дебютантів не став. Отримавши за коротку програму 22-гу суму балів, Попова та Бєліков припинили подальшу боротьбу за медалі.
 
«Золото» ж поміж танцювальних пар — учетверте в кар’єрі — здобули французи Габріела Пападакіс/Гійом Сізерон.
 
Кращою в жіночому катанні несподівано стала господарка льоду Аліна Загітова, котра випередила свою імениту співвітчизницю, триразову чемпіонку Європи Євгенію Медведєву.
 
У чоловіків ушосте поспіль тріумфував іспанець Хав’єр Фернандес. А першими серед спортивних пар, захистивши європейський титул, стали росіяни Євгенія Тарасова/Володимир Морозов.