У першому турі — перемога: проросійський Земан може вдруге стати президентом Чехії

16.01.2018
У першому турі — перемога: проросійський Земан може вдруге стати президентом Чехії

Земан і Драгош: учорашній день проти завтрашнього.

У Чехії відбувся перший тур президентських виборів. За посаду глави держави боролося дев’ять кандидатів. Фаворитом опитувань був нинішній очільник держави Мілош Земан, який і здобув найбільшу кількість голосів, але не дотягнув до 50%, щоб перемогти вже в першому турі. 
 
Згідно з оприлюдненими в неділю Чеським статистичним управлінням повними даними результатів виборів, за Мілоша Земана віддали голоси 38,58 % виборців, за його головного суперника Їржі Драгоша -— 26,60 %.
 
Вони й зустрінуться у другому турі ви­борів 26-27 січня. Явка виборців становила 61,91%.
 
Мілошу Земану — 73 роки, при цьому хорошим здоров’ям він не може похвалитися — пересувається з ціпком. Відповідно має підтримку передусім у невеликих містах і селах, серед менш освічених виборців.
 
Він не приховує негативного ставлення до Європейського Союзу, виступає за тісні взаємини з Росією та Китаєм; відомий своїми суперечливими висловлюваннями, зокрема, про український Крим (восени минулого року він заявив, що вважає анексію Криму завершеним фактом). Їржі Драгош — це колишній голова чеської академії наук, йому 68 років.
 
Він хоче, щоб Чеська Республіка була сучасною країною з активною європейською політикою.
 
Заодно, Їржі Драгош наголошує на своєму намірі захищати Конституцію і бути якомога ближче до людей. Це другі в Чехії прямі вибори президента. Перші відбулися п’ять років тому.
 
Тоді Мілош Земан виграв змагання з колишнім очільником МЗС Карелом Шварценберґом. Судячи з результатів першого туру, немалі шанси на перемогу в другому «раунді» — у Мілоша Земана. Йому віддадуть свої голоси також комуністи. 
 
Земана також підозрюють у змові з підприємцем і мільярдером Андрієм Бабішем, який нещодавно отримав пост прем’єр-міністра країни.
 
Доручивши лідеру популістського руху «Акція незадоволених громадян» (ANO) сформувати уряд меншості за підсумками парламентських виборів, президент заявив, що дасть Бабішу достатньо часу, аби той зміг заручитися підтримкою перед тим, як нижня палата парламенту буде голосувати за вотум довіри кабінету міністрів. А таке голосування відбудеться сьогодні.
 
За попередніми прогнозами, уряду Бабіша не вдасться заручитися парламентським довірою. Мілош Земан запевнив: якщо це станеться, він надасть партії ANO другий шанс сформувати уряд.
 
Їржі Драгош також має шанси на перемогу. Хоча чеські проєвропейські ліберали роз’єднані і не мають якоїсь єдиної спільної програми, але сім iз дев’яти учасників першого туру закликали своїх виборців віддати голоси у другому турі за Їржі Драгоша.