У Холодному Яру зацвіли рідкісні підсніжники

16.01.2018
У Холодному Яру зацвіли рідкісні підсніжники

Підсніжник складчастий у Креселецькому лісництві Кам’янського лісгоспу на Черкащині зацвів 11 січня 2018 року. (Фото Наталі СЕГЕДИ.)

Цієї зими на Черкащині казка про «Дванадцять місяців» стала реальністю — у Креселецькому лісництві Кам’янського лісгоспу почав квітувати рідкісний підсніжник складчастий.
 
Місцеві лісівники помітили початок вегетації червонокнижного виду після Нового року, зараз же частина рослин вже має поодинокі квітки або бутони, — повідомила прес-секретар Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Наталя Сегеда.
 
Масового цвітіння підсніжників немає і, певно, поки що не буде, оскільки почалися морози.
 
Проте факт має місце і видається чи то природною нереальністю, чи то нереальною природністю. За останні 25 років такого тут не пригадують, щоб підсніжники зацвіли у січні. 
 
Василь Лінчевський — лісник Креселецького лісництва, де найбільша локація підсніжника складчастого у Холодному Яру, розповідає, що вегетаційний період цієї рослини зазвичай починається у березні. Та цьогорічна тепла зима посприяла тому, що підсніжники вже почали проростати і викидати квітки. 
 
Таке цвітіння лісник називає аномальним явищем, проте, уточнює, підсніжник — досить зимостійкий і морозостійкий.
 
Професійний лісівник сподівається, що випаде сніг і підсніжник повернеться у звичний йому зимовий стан спокою, а в березні заквітне на повну силу.