Мінекології виділило понад 50 мільйонів для відновлення унікального музею на Закарпатті

16.01.2018
На відновлення Музею лісу і сплаву на Чорній ріці в Міжгірському районі Міністерство екології України виділило Закарпатській області 53,1 мільйона гривень.
 
— Ця сума повністю покриває потреби у відновленні цього унікального об’єкта, — наголошує очільник області Геннадій Москаль. — Тендер проведений ще минулого року, роботи почнуться, як тільки дозволять погодні умови. Крім того, до місця розташування музею буде прокладено дорогу з асфальтним покриттям. Сподіваємося, що відкриємо музей в урочистій обстановці ще до кінця цього року.
 
Єдиний у Європі (і один із двох у світі) Музей лісу і сплаву в Закарпатській оласті, який належить Мінекології і входить до Національного природного парку «Синевир», перебуває в занедбаному стані й руйнується.
 
Під час катастрофічних паводків 1998 та 2001 років він зазнав значних пошкоджень. Зокрема, водою знесло унікальну греблю зі складним комплексом будівельних конструкцій, технічних вузлів і механізмів.
 
Її — довжиною 80 м і шириною 5,5 м — у ХІХ столітті спорудили за проектом австрійського інженера.
 
Свого часу обласна влада віддала музей у комунальну власність, щоб потім забрати в приватні руки — дуже мальовнича там територія.
 
Унікальний об’єкт не дозволили приватизувати місцеві мешканці та громадськість.
 
Закарпатська ОДА через суд ініціювала повернення музею на баланс Мінекології, що дало можливість фінансування відновних робіт. 
 
Після відкриття Музей лісу і сплаву стане перлиною Карпат, одним із чудес України, подивитися на яке приїжджатимуть тисячі туристів.